RHMZ izdao alarm zbog obilnih padavina, Šapić naložio hitne mere

Vesti 07. jul 202215:53 > 16:0474 komentara
Podeli:
poplava kiša beograd
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naložio je da se zbog najava mogućih novih obilnih padavina sve kritične tačke mašinski i ručno dobro očiste, da se dobro provere sve crpne stanice i da se otklone eventualni nedostaci, saopštila je Gradska uprava. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na obilne padavine koje važi za petak 8. jul i subotu 9. jul.

Šapić je istakao da akcenat treba da se stavi na čišćenje tačaka poslednjeg potopa i lokacije u Zemunu, na Čukarici, u Novom Beogradu, na levoj obali Dunava i Voždovcu, i da treba očistiti gajgere (slivnike), rigole i velike šahte.

Gradonačelnik je zatražio da se obezbede agregati za alternativno napajanje crpnih stanica ukoliko dođe do nestanka struje, da „Elektrodistribucija Beograd“ uvede stalna dežurstva i da se obezbedi paralelno napajanje strujom svih crpnih stanica u slučaju potopa.

Sledeća mera podrazumeva i uvođenje stalnog dežurstva opštinskih štabova u naredna 72 sata.

Pročitajte još:

Šapić je istakao da Centar za socijalni rad treba da obezbedi spisak ljudi sa invaliditetom koji žive u suterenu ili u prizemlju, da „Parking servis“ treba da onemogući izdavanje parking-mesta ispod nivoa zemlje i da se, ukoliko je potrebno, evakuišu postojeća vozila sa svih nižih nivoa.

Šapić je naložio da „Javno osvetljenje“ ima stalna dežurstva u naredna 72 sata i da reaguju u skladu sa situacijom i da Gradsko-saobraćajno preduzeće uvede dežurstva i napravi plan, ako bude potrebno, obustave linija javnog prevoza na kritičnim deonicama.

„Veterina Beograd“, istakao je Šapić, posebno treba da obrati pažnju na sve lokacije koje se procene rizičnim i da povede računa o napuštenim i uplašenim životinjama.

RHMZ najavljuje provalu oblaka

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na obilne padavine koje važi za petak 8. jul i subotu 9. jul, prenosi Nova.rs.

U petak 8. jula obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više). U toku noći ka suboti (8/9. jul) i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlje uz količinu kiše i do 60 mm za 24 h.

U petak će na snazi biti biti narandžasti meteoalarm, i to za područje zapada, jugozapada i jugoistoka naše zemlje, kao i na Kosovu. U ostatku zemlje na snazi će biti žuti meteoalarm zbog grmljavine i kiše.

Ukupna količina padavina na mesečnom nivou u najkišovitijim mesecima u Srbiji je oko 80 milimetara po metru kvadratnom. Stoga se u petak u jednom danu očekuje količina padavina za pola najkišovitijeg meseca, odnosno kao za ceo jul, kako kažu podaci.

Komentari

Vaš komentar