RFZO demantuje Jerkana da prestaju da rade kovid ambulante u Nišu

Vesti 05. dec 202115:49 9 komentara
Kovid ambulanta, covid, testiranje, pregled, korona virus, koronavirus, covid 19
N1

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) demantovao je izjavu direktora Doma zdravlja Niš Milorada Jerkana da će od ponedeljka, 6. decembra prestati da rade kovid ambulante u tom gradu zbog nestašica reagenasa i sanitetskog materijala. "Povodom izjave direktora Doma zdravlja Niš koja je objavljena u dnevnom listu „Politika“, RFZO obaveštava građane da nije tačno da se radi o kovid laboratoriji niti je tačno da će bilo koja laboratorija prestati sa radom jer nisu odobrena sredstva od strane RFZO. Naime, radi se o biohemijskoj laboratoriji za koju su obezbeđena sredstva od strane RFZO, te stoga nije tačna informacija da RFZO ne odobrava sredstva za sanitetski materijal i reagense", navodi RFZO u saopštenju.

„Čudno je ponašanje i izjave direktora Doma zdravlja Niš da ne zna proceduru podnošenja zahteva za opredeljivanje dodatnih sredstava. Činjenica je da su sredstva potrošena, ali je isto tako tačno da su sredstva odobrena od strane RFZO, o čemu je direktor Doma zdravlja Niš usmeno obavešten, kao i da je potrebno da prođe proceduru usvajanja od strane Upravnog odbora RFZO“, navodi se u saopštenju iz RFZO.

Povezane vesti

Dodaje se da „je direktor Doma zdravlja Niš u stalnoj komunikaciji sa nadležnom filijalom RFZO i informisan je da je Upravni odbor RFZO zakazan za sledeću sedmicu“.

„Ističemo da RFZO prati potrošnju svih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, posebno u uslovima aktuelne epidemiološke situacije, i obezbedio je dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima“, ističe se u saopštenju.

RFZO dodaje da „zbog svega navedenog i dalje nije jasno zašto direktor Doma zdravlja Niš u dovoljno teškoj situaciji i borbi sa kovidom daje netačne informacije i plaši građane Srbije“.

Jerkan je za Politiku rekao da su u petak u laboratorijama rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi, jer novih isporuka nema već mesecima.

Jerkan je kazao da su još 28. septembra uputili zvaničan zahtev za obezbeđivanje reagenasa i sanitetskog materijala.

Dodao je da su posle odgovora iz filijale RFZO da njihovoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena, 3. decembra uputili molbu i zahtev premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da intervenišu i pomognu, kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

U međuvremenu su, rekao je, laboratorije prešle na minimum rada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare