Rezolucija EP o Kosovu: Bez normalizacije odnosa s Beogradom nema napretka ka EU

Vesti 06. jul 202213:305 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Bez normalizacije odnosa Prištine i Beograda, Kosovo neće napredovati prema članstvu u Evropskoj uniji, a preostalih pet članica EU-a trebalo bi da priznaju Kosovo "bez odlaganja", navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta koja je usvojena u sredu.

Pročitajte još:

Za rezoluciju o Kosovu glasalo je 469 evropskih poslanika, protiv 96, a 72 su bila uzdržana. U njoj se naglašava da je „napredak u normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom na osnovu uzajamnog priznavanja“ ključan za evropski put Prištine i Beograda.

„Bez sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, nijedna država neće moći da se približi EU“, istakla je u utorak nemačka evroposlanica Zelenih Viola fon Kramon, predstavljajući izveštaj o Kosovu za 2021. godinu.

Od Prištine i Beograda „očekuje se hitan napredak prema potpunoj normalizaciji njihovih odnosa“, rekao je na plenarnoj sednici poverenik Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić.

EU pozdravlja što je Kosovo snažno osudilo rusku invaziju na Ukrajinu i uvelo sankcije Moskvi.

„Kosovo se jasno odredilo i potvrdilo svoju predanost evropskim vrednostima“, istakao je Lenarčić, ali će verovatno još neko vreme ostati samo potencijalni kandidat za članstvo u Uniji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će Priština zatražiti status kandidata u Uniji do kraja godine, međutim Evropski parlament u usvojenoj rezoluciji poziva Kosovo da usmeri svoje napore na poboljšanje odnosa sa Srbijom te „da ne stvaraju još jedan izvor razočaranja za svoje građane preranim podnošenjem zahteva za članstvo u EU-u“.

Kosovo ne priznaju ni sve članice EU – Kipar, Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka. U novoj rezoluciji ponovno se ističe da je nezavisnost Kosova „neopoziva“ i da bi preostale članice EU trebalo da priznaju Kosovo „bez odlaganja“.

Kosovo predugo čeka ukidanje viznog režima

Viola fon Kramon je upozorila da je Kosovo predugo u čekaonici za bezvizni režim, iako su „već odavno ispunjeni kriterijumi“.

Komisija je još 2018. godine potvrdila da je Priština ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju, ali se čeka pozitivna odluka Saveta.

Francuska je i dalje skeptična prema ukidanju viznog režima, a deo njenih evroposlanika s desnog krila protivi se i ulasku Kosova u EU.

„Izgleda da želite da otvorite vrata Evrope trgovini droge, ljudima, oružju, islamistima. Podsećam da je Kosovo poslalo najviše džihadista u Siriju i Irak“, rekao je kolegama u utorak francuski evroposlanik Žan- Lin Lakapel iz iz kluba Identitet i demokratija.

U rezoluciji se ističe i da Kosovo mora da nastavi da sprovodi reforme, uključujući reformu energetskog tržišta i da vlada treba da ubrza rad na energetskoj strategiji za period od 2022. do 2030.

Komentari

Vaš komentar