„Resetovanje“ odnosa Srbije i C.Gore: Usaglašen Temeljni ugovor, stižu reakcije

Vesti 30. jun 202219:158 komentara
Podeli:

Najduži sastanak u Beogradu premijer Crne Gore imao je sa srpskim patrijarhom Porfirijem. O Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom Abazović je govorio i juče, da je sve u redu, da niko nema zamerki i da će biti potpisan uskoro. A da li ga baš takva situacija čeka kada se vrati u Podgoricu?

Kao da nikada i nije bilo problema, na kuli u Beogradu na vodi zalepršale su se srpska i crnogorska zastava. Nakon sinoćnjeg detaljnog obilaska svih delova naselja, crnogorski premijer Dritan Abazović stigao je kod patrijarha Porfirija.

Sastanak dug sat vremena odvijao se iza zatvorenih vrata, a glavna tema – Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Nakon sastanka samo reči hvale.

POVEZANE VESTI

„Ušli smo u završnu fazu i ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor oko Temeljnog ugovora, sad mora da se ispoštuju procedure, kada je reč o državi i Vladi Crne Gore, ali i kada je reč o crkvi. To znači da tekst koji je u principu prihvaćen, mora da prođe Sinod da bude prihvaćen, i ako Bog da da bude kako treba, onda ćemo dogovoriti datum potpisivanja“, izjavio je patrijarh SPC.

„Ići će se na Komisiju za politički sistem, a zatim i na sednicu Vlade, crkva ima svoje procedure i sve je to nešto što je u principu OK, i ne vidim problem. Naprotiv, ako sve prođe u dobrom duhu da uskoro završimo sa tim pitanjem tako što će se ukazati poštovanje i prema SPC i prema državi koja je sekularna i koja ne želi da ulazi u bilo koje interne stvari bilo koje verske zajednice“, naglasio je Abazović.

A šta se s promenilo od prošle ponude da se potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom piše bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

„Danas objavljeni Temeljni ugovor koji je ‘Radna grupa Vlade’ Crne Gore uskladila sa Srpskom pravoslavnom crkvom je gotovo potpuno preuzeti ugovor Vlade na čijem sam čelu bio, koji je već upućen Sinodu Srpske pravoslavne crkve na saglasnost u julu prošle godine. Ko nije želeo zaključenje ugovora koji, a to danas vidimo, nije sporan Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, napisao je Krivokapić na društvenim mrežama.

DPS, koji daje manjinsku podršku Vladi i Crnoj Gori, međutim, poručuje da se Temeljnim ugovorom pokazuje loša namera prema državi, a to, kažu, ne sme da se dogodi.

„Ubeđen sam da ne treba žuriti i izbegavajući razgovor na tu temu, to svakako nije najvažnije pitanje za Crnu Goru. Najvažnije je da se deblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali je to postalo važno političko pitanje i toj važnosti treba odgovoriti i treba dozvoliti svima da se uključi u taj proces“, kazao je Milo Đukanović.

I civilni sektor nije zadovoljan, pogotovo detaljem da je moguće uvesti veronauku u nastavu. Posetu Abozovića Beogradu posmatraju kao poniženje.

„U poslednjih 10 godina imate pet zvaničnih poseta na najvišem nivou Beogradu… a nijednu recipročnu iz Srbije u Crnu Goru. Mnogo je tema koje zahtevaju rešenje, ali se one ne mogu rešavati prihvatanjem inferiorne pozicije Crne Gore i to je namera Vučića – da mu svi političari iz Crne Gore dolaze na kanabe i znamo koje je to opčinjavalo na uštrb državnih interesa. Tako i ova poseta ništa se nije promenilo, neprijatna pitanja se nisu otvarala, a način na koji je Abazović zahvalio Vučiću što je posredovao u tome da se crnogorski državni funkcioneri ne budi maltretirani na granicama zato što su glasali za rezoluciju u Srebrenici, za mene je ponižavajuće. Jer vi se zahvaljujete nekome ko će da prestane brutalno da krši pravila koja su utkana u odnose dve države“, ocenila je Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Abazović je osim razgovora sa državnim i crkvenim vrhom Srbije razgovarao i sa srpskim privrednicima.

Komentari

Vaš komentar