RERI: Podnet zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u Aranđelovcu

Vesti 26. okt 202211:13 0 komentara
N1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu saopštio je da je podneo inspekciji zaštite životne sredine u Aranđelovcu zahtev za vanredni inspekcijski nadzor, jer je investitor Bukovička banja Stublina počeo radove na objektu Otvoreno kupatilo bez saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Po istom osnovu podneta je i prijava za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu.

Namera je da se zaustave radovi koji bi doveli do dodatne štete po životnu sredinu, koja je već nepovratno narušena prethodno izvedenim radovima, a čime bi Studija o proceni uticaja bila obesmišljena.

Ranije je RERI ukazao na to da je rušenje svlačionice, bazena i pomoćnog objekta koji čine kompleks Otvoreno kupatilo bilo nezakonito, jer je investitor delovao mimo urbanističkog plana koji je predviđao rekonstrukciju tog kompleksa i njegovu dogradnju sa nadgradnjom, a ne rušenje objekata.

„Imajući u vidu da se sporno rušenje objekata dogodilo 1. oktobra, kada je javni uvid za Studiju i dalje bio u toku, jasno je da je investitor nastavio sa realizacijom projekta bez obavezne saglasnosti na procenu uticaja, zbog čega je reakcija nadležne inspekcije bila neophodna u što kraćem roku“, navodi se u saopštenju.

Međutim, s obzirom na to da je do današnjeg dana ta reakcija izostala, investitoru je omogućeno da nastavi sa radovima i 24. oktobra sa gradilišta je uklonjeno na desetine visokih stabala i drugog parkovskog rastinja.

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu jasno propisuje da nosilac projekta, odnosno investitor ne može početi sa radovima na realizaciji projekta bez saglasnosti nadležnog organa na Studiju o proceni uticaja, u ovom slučaju Ministarstva zaštite prirode.

Zbog toga RERI apeluje na nadležnu inspekciju zaštite životne sredine da u najkraćem roku utvrdi da li se radovi izvode mimo pribavljene saglasnosti na Studiju o proceni uticaja, kao i na upravu Aranđelovca da spreči dalje izvođenje radova, dok se ne utvrdi da li su stvoreni svi zakonski uslovi za njihovo sprovođenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!