RERI: Ekološke bombe u Boru i Zrenjaninu, država i dalje ne preduzima ništa

Vesti 14. maj. 202113:5611 komentara
Podeli:

Predstavnici Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) upozorili su da država i dalje ne preduzima ništa, kada je u pitanju zaštita životne sredine u Zrenjaninu i Boru.

POVEZANE VESTI

Na konferenciji za medije su poručili da borska reka Pek mesecima trpi zagađenje zbog kompanije Ziđin, a da ekološka katastrofa preti i onima koji žive u Zrenjaninu, jer država dopušta izgradnju fabrike guma, iako investitor, kako tvrde, za to još nema dozvolu.

Kažu i da su za oba slučaja podneli krivične prijave, ali da odgovor nadležnih nisu dobili.

„Tokom ove dve godine država oličena u republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, ne samo da nemo gleda na ono što se dešava u Zrenjaninu, već to administrativno i finansijski izdašno i posvećeno podržava i to je ono što je razlog za najveću brigu u ovom slučaju“, naglašava Mirko Popović iz RERI-ja.

„Na primeru Bora se vidi zapravo bezakonje i jedno sistemsko odbijanje da se primeni pravo i da se zaštite na kraju krajeva građani a i životna sredina, mi smo na osnovu izveštaja zvaničnih inspekcija za 2020. godinu koji pokazuje da je desetostruko premašena granična emisija sumpor-dioksida na mernim stanicama u Boru“, dodao je Jovan Rajić, takođe iz RERI-ja.

Komentari

Vaš komentar