REM istim televizijama dodelio nacionalne frekvencije, novi konkurs za petu

Vesti 29. jul 202212:40 > 13:20 391 komentara
N1

Savet Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) dodelio je televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne frekvencije, dok će za petu frekvenciju konkurs biti raspisan. Na istoj sednici doneta je odluka da Hit Music FM, Radio S, Radio S2 i Play radio dobiju radijske nacionalne frekvencije.

Kako javlja novinarka N1, sednica je počela oko 11 časova, a pre sednice članovi REM rekli su da se neće obraćati medijima, već da će izdati saopštenje i da je na njima da li će medijima obrazlagati odluku.

Ona je dodala da je predsednica Saveta REM Olivera Zekić izjavila je da je odbila zahtev za izuzećem članice Saveta REM Judite Popović, koji je podneo vlasnik „Adria media grupe“ Igor Žeželj, čija TV Kurir je takođe konkurisala za nacionalnu frekvenciju, rekavši da takav zahtev neće prihvatiti i da će iskoristiti svoje diskreciono pravo.

Povezane vesti:

Savet REM saopštio je nakon sednice da je doneo odluku o raspisivanju Konkursa za dodelu dozvola za region Beograda i to tri dozvole za televizijsko emitovanje putem terestričkog digitalnog signala i dvanaest dozvola za pružanje medijske usluge radija putem terestričkog analognog prenosa.

Oni dodaju da je Savet REM odluke doneo na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Saveta REM.

„Zato Savet REM apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete“, naveli su u REM.

Za četiri televizijske frekvencije konkurisalo je 14 televizijskih kuća: Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti, BK i Una.

Za četiri radijske frekvencije konkurisalo je sedam radija: Radio S, Radio Balkan, Radio Neven, Nacionalni radio Puls Grocka, Play radio, Radio S i Hit Music FM.

Prvi konkurs za dodelu frekvencija za televizijsko i radio emitovanje raspisan je 2006. godine i tada je odlučeno da se dodeli pet televizijskih frekvencija za nacionalnu pokrivenost.

Tada su dozvole dobile B92, Pink, Fox (sada Prva), Avala i Hepi.

Televiziji Avala je oduzeta frekvencija 2012, dok su ostalim televizijama dozvole produžene do ove godine.

Za preostalu, petu dozvolu konkurs je raspisan dva puta 2013. ali nijedan od kandidata (TV Nova i TV Kopernikus) nije dobio dovoljan broj glasova.

Na konkurs 2018. su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, ali nisu ispunili potrebne uslove, dok u konkurs ove godine uopšte nije uvrštena peta frekvencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare