REM: Bez postupka protiv TV Pink i RTS – da su prepozitivno izveštavali o Vučiću

Vesti 01. nov 202115:34 > 16:34 6 komentara
REM Logo
N1/arhiva

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na vanrednoj sednici odlučio da nema mesta pokretanju postupka protiv TV Pink i RTS po prijavi Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), navedeno je u odluci koju je potpisala predsednica Saveta REM Olivera Zekić. BIRODI je u prijavi ukazao na ugrožavanje opšteg interesa, a time i na navodno kršenje Zakona o elektronskim medijima od strane TV Pink i RTS.

„Navedenim prijavama je ukazano da je sprovedenim monitoringom programskog sadržaja (od strane BIRODI) za navedene pružaoce medijskih usluga utvrđeno da su u periodu od 1. do 30. septembra 2021. godine ‘prepozitivno’ izveštavali o predsedniku Republike Srbije u centralnim informativnim emisijama, čime su navodno povredili obavezu iz pomenutog člana Zakona“, navedeno je u odluci REM.

„Odlučujući po prijavi, Savet je utvrdio da nema mesta pokretanju postupka iz razloga što pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu, samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza, jer prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija, niti je bilo kojim članom Zakona (a ne samo citiranim) propisano koliko je i u kojoj meri dozvoljeno ili nije izveštavati o bilo kom predstavniku izvršne vlasti, pa i predsedniku Republike“, stoji u odluci Saveta REM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare