Rektor: Da bi BU ostao u prvih 500 na Šangajskoj listi – ulagati u istraživače

Vesti 25. okt 202210:13 1 komentar
Beogradski univerzitet, rektorat, zgrada rektorata,
Shutterstock

Univerzitet u Beogradu se deset godina nalazi među prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi, odnosno ove godine je na 431. mestu. Tu listu akademska javnost smatra jednom od najvažnijih u rangiranju visokoškolskih ustanova.

Iako Šangajska lista za Univerzitet u Beogradu po kriterijumima nije najpovoljnija za rangiranje, jer naš najstariji univerzitet nema nobelovce niti dobitnike fildsove medalje, već deset godina je među dva odsto najboljih. Da dostigne mesto među prvih petsto, trebalo je nekoliko godina.

Povezane vesti

„Nama je najteže bilo da vidimo šta je Univerzitet u Beogradu. Koji su to radovi. Deset godina smo bili pod sankcijama, imali smo neko finansiranje unutar zemlje, nemate informacioni sistem fakulteta, nemate informacioni sistem univerziteta, mi smo to morali peške da skupljamo po tim njihovim standardima“, rekao je prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu 2006-2012.

Ove godine je na 431. mestu.

„Mislim da je taj da kažem rang našeg univerziteta dobro pozicioniran. Okolnosti u svetu su isto specifične, sve u svemu postoje velika ulaganja naročito azijskih univerziteta koji u poslednje vreme sve više i više napreduju na tim listama i na neki način oni preuzimaju primat od evropskih univerziteta“, rekao je prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu

Za bolji položaj, potreban je sistematičan rad.

„Da malo sistematičnije radimo. Pre svaga tu mislim da su potrebna velika ulaganja u istraživače, ali nisu samo ulaganja bitna, bitni su neki organizacioni faktori, da uključimo mnogo više mladih istraživača, da uključimo neke povratnike iz inostranstva, da uključimo neke gostujuće profesore, da profilišemo postdoktorske pozicije i naravno, moramo na neki način onima koji najviše doprinose zapravo ugledu univerziteta na bazi citiranosti i broja radova koji objavljuju, da damo neki podstrek, da im damo neki benefit“, kaže Đokić.

Kovačević je napomenuo da je klima bitna.

„Treba dati značaj tome, ne samo deklarativno. Uvek si važan onoliko koliko ti daju novca. Tu može da se dosta poboljša. Jer mi smo jedna od zemalja koja najmanje finansira obrazovanje i nauku“, istakao je Kovačević.

Rangiraju se i naučna polja. Najbolji plasman Univerzitet u Beogradu beleži u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane. Nalazi se između 51. i 75. mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare