Rekom: Nije bilo političke pažnje za važne i razumne reči patrijarha Porfirija

Vesti 06. avg. 202113:27 > 13:304 komentara
Podeli:
patrijarh porfirije busije n1
Izvor: N1

Rekom mreža pomirenja saopštila je da je ovogodišnje obeležavanje akcije "Oluja" u Srbiji i Hrvatskoj proteklo u znaku političkih poruka koje su još više smanjile prostor za samokritičko preispitivanje prošlosti i priznavanje žrtava, bez obzira na veru i etničku pripadnost.

U saopštenju se navodi da je u Srbiji obeležen dan sećanja na žrtve hrvatske operacije „Oluja“, dok je u Hrvatskoj proslavljen državni praznik, Dan pobede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Hrvatska je donela obećani Zakon o civilnim žrtvama rata, ali se porukama o nestalim i kritikom prava i prakse Haškog tribunala u vezi sa zapovednom odgovornošću udaljila od obaveze da kao članica EU promoviše regionalno pomirenje.

Poruke i stavovi predsednika Srbije, izrečeni pojačanom nacionalističkom retorikom, povezujući žrtve „Oluje“ i Jasenovac istorijskom nepravdom prema Srbima, ne čine dobro ni Srbiji, ni žrtvama „Oluje“, koje još pamte mobilizaciju i prisilno upućivanje na Kosovo.

Ceremoniju u izbegličkom naselju Busije u Batajnici režirao je Dragoslav Bokan, komandant paravojne grupe „Beli orlovi“ iz devedesetih, a na skupu, koji je patrijarh Porfirije nazvao pomenom, nije bilo političke pažnje za njegove razumne i važne reči.

Patrijarh je upozorio da zlopupotrebe žrtava produbljuju spiralu sukoba, da matrica zapomaganja zatvara (društvo) u trajno bespomoćno stanje žrtve.

Narativ žrtve kao jedini mogući ne može biti pokretač, izvor nadahnuća – bila je važna poruka patrijarha Porfirija, navode u mreži Rekom.

U Hrvatskoj oštre poruke o prošlosti upućenih Srbiji i Bosni i Hercegovini izrekao je predsednik Sabora
Hrvatske Gordan Jandroković, dok je predsednik Zoran Milanović poručio da Hrvatska neće suditi svojim ratnim zapovednicima.

Premijer Andrej Plenković preporučio je Srbiji da „napusti jalovu politiku prošlosti, da se suoči sa svojom odgovornošću i okrene politici pomirenja i budućnosti“.

Zabrinjavajuće je da žrtve ratova devedesetih godina nisu popisane i da među liderima postjugoslovenskih zemalja nema politički zrelih i odgovornih da se okupe oko te civilizacijske i istorijske obaveze, upozorio je Rekom.

Komentari

Vaš komentar