Regionalni direktor SZO posetio Torlak, razgovarao s Lončarom i Vučićem

Vesti 20. apr. 202116:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Anđelovski

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Кluge posetio je, u pratnji ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, Institut Torlak u kojem bi za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V". Kluge je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je prenela RTS, Kluge je tokom obilaska najavio da će „SZO nastaviti da sarađuje sa Srbijom“ kada je u pitanju borba protiv epidemije, kao i da je „jedini izlaz iz ove situacije da budemo solidarni i da pomažemo jedni drugima“.

„Jako nam je potrebno da ubrzamo proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja. Vakcina spasava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala“, rekao je Кluge.

Vučić: Svet treba da razvije nove terapije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon razgovora sa Klugeom, da svet treba da razvije nove terapije za lečenje koronavirusa i poveća proizvodnju vakcina.

Predsednik je zahvalio Klugeu na podršci tokom pandemije i upoznao ga sa planovima za rad Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.  „Hoćemo da od ‘Torlaka’ napravimo jednu od najboljih fabrika vakcina u Evropi“, naglasio je predsednik.

Kluge je rekao da se Srbija strategijom imunizacije svrstala među „globalne lidere“.

„Srbija je vakcinu prihvatila kao proizvod koji spasava život i nije na to gledala geopolitički“, napomenuo je Kluge, jer je Srbija omogućila i stranim državljanima vakcinaciju i donirala vakcine drugim zemljama.

Komentari

Vaš komentar