Reforme u Đinđićevo vreme i danas – ima li dodirnih tačaka ili samo loših kopija

Vesti 12. mar 202119:56 25 komentara

Kao što se i dalje ne zna ko je iz redova političara omogućio da se atentat na premijera Zorana Đinđića dogodi, 18 godina kasnije ne zna se ni gde bi Srbija bila danas, da je krenula putem kojim ju je poveo Đinđić. Od aktuelnih političara slušamo da nas i oni vode u progres, baš kao što je to govorio i sam ubijeni premijer. Međutim, imaju li ta dva progresa dodirnih tačaka? Ili je današnja politika - samo pokušaj Đinđićeve. Njegovi bivši bliski saradnici kažu da je neuporedivo.

Pre poznatih stranačkih lica, u aleju zaslužnih građana stigao je Zoran Vasiljević. Priča da dolazi svake godine na ovaj dan da pokojnom premijeru kaže jedno simbolično „hvala“.
Pali sveće, gleda u grob, 12. marta 2003. se vrlo dobro seća…

N1: Gde vas je zatekla ta vest o ubistvu premijera?

„Radio sam u preduzeću. I bio sam zatečen, iznenađen, zbunjen. Uplašio sam se bio“, seća se Vasiljević.

Povezano:

Dženana Čelaković iz Tutina se te godine rodila. Iako se nikada nisu sreli, zbog onoga što je o Đinđiću čitala i slušala odlučila je da kroči u stranačku politiku.

N1: Šta je najvrednije što je on predstavljao i šta je ostavio?

Čelaković: Ta iskrena politika. Politika bez kriminala i politika nečeg što je zapravo naša budućnost.

Vasiljević: Znam da je krenuo dobrim putem, smatrao sam da će veoma teško biti da se nastavi taj put i to se i pokazalo i dan danas.

Bio je, kaže, obrazovan, dovitljiv, praktičan…

„Svako dobro rešenje u sebi sadrži određeni mali rizik. Najgora su ona rešenja koja su naizgled bez rizika. To kad uzmete sve u svoje ruke i kad mislite da ste gospodar situacije, onda ste najmanje gospodar situacije. Stvoriti jednu mrežu međusobne odgovornosti i međusobnih prava, ako uspe, to onda vodi jednom stabilnom sistemu“, naveo je Đinđić u govoru pred Skupštinom nakon izbora za premijera.

Taj sistem planirao je da decentralizuje, reformiše i o tome je i tada, za skupštinskom govornicom govorio. Da nas vode u reforme, obećanja od političara, iz Skupštine i Vlade, stižu i poslednjih godina. Međutim, imaju li Đinđićeve i ove današnje reforme išta zajedničko?

„Nema nikakvog poređenja. Vučić je u jednom smislu gora varijanta (Slobodana) Miloševića, a Zoran je smenio Miloševića“, navodi Zoran Živković, nekadašnji premijer.

„Ja mislim da je potpuno neukusno porediti ovo što se radi danas sa onim što je rađeno tada. Danas smo svedoci da imamo jednu razvijenu kleptokratiju, organizovani kriminal i političko krilo organizovanog kriminala koje se međusobno bori za što veći plen unutar Srbije“, navodi Zoran Lutovac (DS).

„Reforme nisu obavljene do kraja. Neke stvari su urađene, naravno, za ovih već koliko godina. Što se tiče Zorana, njegova ideja o modernoj Srbiji, na žalost, nije u potpunosti realizovana“, ocenjuje glumac i političar Branislav Lečić.

Kada je postao premijer, Đinđića je tada, iz skupštinskih klupa pomno slušao i današnji predsednik države. Onaj političar koji takođe govori o reformama, a ponekad pokušava i da bude dovitljiv, baš kao Đinđić. A koliko u tome uspeva?

„Jedan je original, sve drugo su kopije. Uspešnije ili manje uspešne, ali original je uvek samo jedan“, naglašava marketinški stručnjak Igor Avžner.

Sa ovim stručnjakom složio bi se i gospodin sa početka ove priče. Političara Đinđićevog kalibra, uverava nas, ipak još nismo videli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare