Roditelji i dalje revoltirani zbog učiteljice, III-2 iz Zrenjanina bez osam đaka

Vesti 05. sep 202217:08 12 komentara
N1/Ilustracija

Ni trećeg dana škole osam učenika odeljenja III-2 Osnovne škole “2, oktobar” u Zrenjaninu nije u svojim klupama, zbog revolta dela roditelja zbog toga što se odeljenju koje pohađaju njihova deca, već treći put menja učiteljica.

Posle prvog razreda učiteljica koja je vodila odeljenje je otišla u penziju i na njeno mesto, sledeće godine, zaposlena je na određeno vreme, prema rečima roditelja, „mlada, entuzijastična i posvećena učiteljica“. Na njeno mesto je ove godine konkurisala učiteljica sa 25 godina radnog staža, koja je u statusu tehnološkog viška jer je mesto u okolini Zrenjanina u kom je predavala, ostalo bez ijednog prvaka. Budući da mlada učiteljica u školi nije bila zaposlena za stalno, škola je imala zakonsku obavezu da učiteljcu u statusu tehnloškog viška primi na njeno radno mesto.

Povezane vesti:

Roditelji devetneastoro dece iz odeljenja III-2, koji su za rotaciju saznali 26. avgusta, potpisali su peticiju da se učiteljica ne menja i na više sastanaka sa direktorkom škole „2. oktobar“, ali i sa predstavnicima Školske uprave Zrenjanin, pokušali su da pronađu rešenje kako da se zadrži učiteljica koja je njihovoj deci predavala prethodne godine, a da isto vreme ni nova učiteljica ne ostane bez zaposlenja.

Ranka Pepić, majka jedne učenice, kaže za N1 da je načelnica školske uprave Zrenjanin razumela njihove zahteve, kao i činjenicu da ne bi bilo u interesu dece da se tri puta za tri godine menja učiteljica, te da im je predložila nekoliko rešenja u vidu rotacija.

„Takvih rešenja je bilo četiri ili pet, koja smo mi kao roditelji pronašli u saradnji sa školskom upravom, međutim jedno po jedno su sva odbijana od strane škole. Ta rešenja su sva bila u okviru zakona i pri tom su čuvala radno mesto za obe učiteljice. Direktorka je možda mogla da ima malo više uticaja na novu učitejicu, da prihvati jedno od rešenja, od kojih je jedno bilo i zaposlenje u istoj školi, ali na drugoj poziciji, odnosno u boravku“ kaže Pepić.

Direktorka škole „2. oktobar“ iz Zrenjanina Sanja Gerbeš, u pisanom odgovoru na pitanja N1 međutim kaže da su organizovana najmanje tri susreta sa roditeljima, kao i da su obavljeni „sati i sati telefonskih razgovora“, čime je pokazana dobra volja i spremnost da im se izađe u susret. Navode i da ih zakon obavezuje da učiteljicu, koja je u školu došla kao tehnološki višak, a „za koju su takođe čuli samo reči hvale“ prime na otvoreno radno mesto.

„Po zakonima kojih smo dužni da se držimo, u obavezi smo da koleginicu koji je tehnološki višak primimo. Nažalost, ne postoji opcija na osnovu koje obe učiteljice mogu da ostanu da rade u našoj školi, a da to rešenje bude prihvatljivo i za jednu i za drugu. Školska uprava i uprava škole su pokušale da iznađu rešenje, ali, ako zaposleni nije rad da prihvati predlog, na šta ima pravo, mi nemamo pravo da ga dalje primoravamo da prihvati nešto što ne želi.“ navodi direktorka škole u pisanom odgovoru za N1.

Roditelji su ipak revoltirani jer nije prihvaćeno ni jedno od ponuđenih rešenja koja su zajedno sa školskom upravom grada Zrenjanina predložili, a koja su takođe bila u okviru zakona. Smatraju da se u ovom slučaju najmanje vodilo računa o interesima dece.

Otac jedne učenice Milan Milošević, kaže da razume da je sve urađeno po zakonu, te da oni krivicu ne svaljuju ni na upravu škole, niti na novu učiteljicu, ali da je očigledno da postoji sistemski problem.

„Zakon, koji se prilikom zapošljavanja nastavnika bavi koeficijentima, kvotama i normama koje prosvetari moraju da ispune, na poslednje mesto stavlja interese dece, a takođe i ne prepoznaje kvalitetne, mlade predavače“.

Zbog toga roditelji najavljuju i da će da osnuju Udruženje građana „III-2“.

„Sa idejom da promovišemo nastavnike koji su posvećeni poslu, želimo da takve osobe nikada ne budu žrtve sistema koji ih ne prepoznaje. Želimo da kao odruženje ostvarimo komunikaciju između roditelja i nastavnika, radi odbrane interesa dece, ali i zbog toga da bi nastavnici bili zadovoljni svojim poslom, umesto da budu osuđeni na to da jure radna mesta i norme“ rekao je Milošević za N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare