Redakcija KRIK dobila pretnje smrću na Tviteru

Vesti 01. dec 202117:28 3 komentara
N1

Zaposleni u Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koja izveštava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobili su pretnju smrću na svom Tviter nalogu.

Nakon što su objavili priču o šefu policije koji je naredio da se tajni snimak oca ministra Nebojše Stefanovića izbriše, osoba, koja se navodno zove Đorđe Pavlović, je na Tviteru napisala da će ih „sve zapaliti i ubiti”.

Istraživačka novinarka i zamenica urednika KRIK Bojana Jovanović rekla je za Mrežu SafeJournalists da je, prema njenom mišljenju, „razlog te pretnje tekst koji su danas objavili o tome da je sin predsednika države Danilo Vučić menadžer jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, iako je pretnja napisana ispod drugog članka“.

„Povod za to je tvrdnja provladinih tabloida da se radi o napadu na predsednika i njegovu porodicu, što je definitivno posledica loše atmosfere u društvu koju stvaraju vlast i njeni mediji“, rekla je ona.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da su ovakve pretnje posledica bahatog i besnog ponašanja vlasti prema medijima.

„Istraživački novinari u Srbiji postaju meta svih vrsta besnih ljudi, koji od visokih državnih zvaničnika čuju da su novinari izdajnici. Ova pretnja mora biti sankcionisana, ali i svet treba da bude svestan problema sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji“, kazao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS u osudi ove pretnje smrću i zahteva od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza nje, a o tome će informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Članovi Mreže SafeJournalist su Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udurženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare