Red u centru Zrenjanina za besplatne sadnice belog jasena

Vesti 09. apr 202114:03 2 komentara
N1

Podela sadnica belog jasena organizovana je danas u centru Zrenjanina, u sklopu akcije "Posadi svoj hlad", što je izazvalo veliko interesovanje Zrenjaninaca. U akciji je podeljeno 100 komada dvogodišnjih sadnica belog jasena, uz uputstvo za sadnju, a jedna osoba mogla je da dobije samo jednu sadnicu.

Zbog velike zainteresovanosti, bilo je i onih koji nisu dobili sadnice i njima je obećano da će to naknadno biti učinjeno.

Jedan od Zrenajninaca koji je dobio sadnicu je Bratislav Andrejin rekao je da bi ovakve akcije trebalo češće organizovati i podeliti različite vrste, a da veliki problem predstavljaju oni koji zasadjene sadnice uništavaju.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ukazao je na malu pošumljenost srednjobanatskog okruga i istakao značaj ovakvih akcija i doprinos svih da se poveća broj drveća.

Rekao je i da je Grad Zrenjanin od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobilo novac za uredjenje parka i kupovinu skoro 2.000 sadnica, te da su akcije sadnje nedavno organizovane u saradnji sa pojedinim kompanijama koje rade na teritoriji tog grada i najavio nove.

„Dali smo signal svima da je potrebno raditi na pošumljavanju i nadam se da je i ovaj broj ljudi koji je danas bio zainteresovan za sadnice jasno pokazao da su shvatili potrebu da daju doprinos u pošumljavanju“, rekao je Santovac. Akcija „Posadi svoj hlad“ organizovana je zahvaljujući inicijativi NVO „Zeleni razvojni centar“, koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odzivom velikog broja gradjana, ;a pridružio se i grad Zrenjanin.

Sadnice su obezbedjene uz pomoć društveno odgovornih kompanija, a Projekat „Posadi svoj hlad“ je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees“ Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je NVO partner za održiva ekološka rešenja u Srbiji.

Ovaj projekat je takdje usaglašen i sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare