Recept za sabotažu: Umesto „rata“ amandmanima, sada – „rat“ anketnim odborima

Vesti 09. okt 202219:16 8 komentara

Iako je počelo redovno jesenje zasedanje, skupštinskih sednica još nema. Skupštinske klupe jesu prazne, ali pisarnica nije. Tamo se vodi pravi "rat" inicijativama za osnivanje anketnih odbora. U skupštinsku proceduru već su stigle 33 inicijative, pošto su na predloge opozicije da se utvrde činjenice i oklonosti o ubistvu Olivera Ivanovića, o Jovanjici, rušenju u Savamali..... odgovorili poslanici vlasti - svojim inicijativama.

„I ovaj kamen zemlje Srbije što preteć suncu dere kroz oblak“ – recitovao je lider Dveri Boško Obradović 3. oktobra 2017. godine.

O Boškovom kamenu? Ili o ubistvu Olivera Ivanovića? Da li će i o čemu biti osnovan anketni odbor u Skupštini Srbije, zavisi od toga čiji predlog će imati većinu, vladajuće Srpske napredne ili opozicione Demokratske stranke.

POVEZANE VESTI

„Apsolutno ne verujem da će vladajuća većina smeti da podigne ruku i da raspravlja o ubistvu Olivera Ivanovića. Ja apsolutno znam da se Srpska napredna stranka plaši toga. Videćemo koliko će poslanika SNS glasati za. Videćemo da li je to ta pristojna Srbija koja hoće da istražuje unošenje kamena za kiseli kupus“, izjavio je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

Utvrđivanje činjenica i okolnosti vezanih za unošenje kamena za kupus u Skupštinu Srbije, samo je jedan od ukupno 21 predloga vladajuće strane. Petnaest naprednjačkih poslanika traže i anketne odbore o aferama Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Vuka Jeremića, Miroslava Aleksića, o napadima Srđana Milivojevića na Srbe na Kosovu.

„Ja lično glasaću za svaki anketni odbor u kome se pominje moje ime i prezime, a koji predloži vladajuća većina“, kaže Milivojević.

N1: Ako se nađe na glasanju predlog vlasti da se osnuje anketni odbor o tome kako se finansira „Ne davimo Beograd“ i veze sa „albanskim lobijem“ hoćete Vi glasati za?

„Nećemo glasti ni za jedan njihov predlog, ali zaista bi bilo lepo da pokažu stvarno o čemu se radi. Ja ih pozivam da to urade po regularnoj proceduri. Postoji sudstvo“, odgovara Radomir Lazović iz Zeleno-levog kluba.

„To su fabrikovana pitanja, to su fabrikovane afere. To je obesmišljavanje i srozavanje parlamenta i ruganje parlamentu i obesmišljavanje anketnih odbora“, naglasio je Milivojević.

„Nema ništa drugo tu do zloupotrebe“, navodi Lazović.

Ili pokušaja sabotaže. Tako Raša Nedeljkov iz Crte vidi potez vlasti koja opozicione incijative za formiranje anketnih odbora zatrpava svojim. I nije joj prvi put.

„Svaki pokušaj u kome neki narodni poslanici pokušavaju da koriste mehanizme demokratske za preispitavanje odluka Vlade, predstavnici vladajućih struktura odgovor jedini koji imaju na to jeste ovakva vrsta sabotaže“, kaže Nedeljkov.

U prethodnim skupštinskim sazivima rasprava je „sabotirana“ stotinama istovetnih amandmana koje su, na predloge Vlade, podnosili poslanici koji Vladu podržavaju.

„Planiranje, priprema, donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje se tako da u najvećom mogućoj meri bude u funkciji modernizacije Republike Srbije… Opet isti amandman. Planiranje, priprema, donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje se tako da u najvećom mogućoj meri bude u funkciji modernizacije Republike Srbije… Isti je kao i prethodni sa istim obrazloženjem, dakle, modernizacija Republike Srbije“, kazivao je ranije Aleksandar Marković iz SNS.

Pet godina kasnije, čini se da sredstva parlamentarne borbe nisu mnogo modernizovana. Umesto „rata“ amandmanima“ prešlo se na „rat“ anketnim odborima.

„Da li mi sada treba da zatrpamo sa dnevnopolitičkim temama Narodnu skupštinu? Ali smo ipak odustali od toga jer prosto ne želite to da radite. Mi želimo da ti institucionalni mehanizmi služe baš za ono za šta su predviđeni, a to je za istraživanje i utvrđivanje istine oko velikih i važnih tema“, smatra Lazović.

„Da mi imamo procesirane ljude za prisluškivanje predsednika, ja ovo ne bih tražio. Da smo videli dva minuta snimka koja su snimljena na Doljevcu, ja ovo ne bi tražio“, naveo je Srđan Milivojević.

Samo demokrate traže osam i najavljuju da će tražiti još četiri anketna odbora. Između ostalog, zbog ubistva Olivera Ivanovića, Jovanjice, Krušika, situacije u EPS-u.
Nogu su prvi povukli poslanici Zeleno-levog kluba. Inicirali su dva – anketni odbor zbog nesreće u rudniku Soko i rušenja u Savamali.

„Verujem da imamo svi vrlo malo očekivanja da će anketni odbori doprineti rasvetljavanju nekih od ovih problemna. A pokušaj sabotaže kroz zasipanje odbora izmišljenim temama je deo folklora koji smo vidjali u prošlosti“, rekao je Raša Nedeljkov.

Deo parlamentarnog folklora postalo je i to da kad opozicija štrajkuje glađu, i vlast joj se pridruži. Na suprotnoj strani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare