Stranke opozicije osuđuju odluku REM-a o dodeli nacionalnih frekvencija istim TV

Vesti 29. jul 202214:05 > 21:1126 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Više opozicionih stranaka osudilo je u petak odluku Regulatornog tela za elektronske medije o dodeli nacionalnih frekvencija.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je skandalozna odluka Saveta REM da nacionalne frekvencije u vlasništvu svih građana Srbije ponovo dodeli televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva.

Izvor : N1

„Nedopustivo je da televizije koje su više stotina puta prekršile i Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju, i od kojih su neke aktivno

učestvovale u kampanjama hajke, stigmatizacije i kriminalizacije, pre svega političara i novinara, dobiju mogućnost da nastave sa takvim radom“, naveo je PSG.

Povezane vesti

Ta stranka ističe da ovakvom odlukom Saveta REM Srbija nastavlja da nazaduje u pristupanju Evropskoj uniji, u čijem pristupanju su ključna poglavlja vezana za slobodu medija i vladavinu prava.

U svim izveštajima relevantnih evropskih i svetskih institucija i organizacija, situacija u medijima u Srbiji se označava kao nezadovoljavajuća, a mediji sa nacionalnom frekvencijom kao oni preko kojih vladajuća stranka sprovodi propagandu, ukazao je PSG.

„Članovi Saveta REM su izabrani da donose odluke u ime građana i raspolažu resursima, ali je na njima i odgovornost za donete odluke. Pokret slobodnih građana će nakon promene vlasti pokrenuti postupak protiv svih članova koji su odlučivali protiv interesa građana Republike Srbije“, saopšteno je.

Aleksić (Narodna stranka): Članovi REM-a kao politički komesari

Izvor : N1

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je odluka REM-a „samo još jedan dokaz u nizu da u Srb ne postoje institucije“.

„Poražavajuće je što su ljudi u tim komisijama spremni da budu podanici do te mere, iako su svesni da prave direktnu štetu svom narodu i državi“, rekao je Aleksić za N1.

Kazao je da se članovi Saveta REM-a ponašaju „kao politički komesari“ i ocenio da će pre svega trpeti štetu građani Srbije, jer neće biti istinito informisani.

DS zahteva poništavanje odluke REM

tatjana manojlović
Izvor : N1

Demokratska stranka zahteva poništavanje apsolutno nezakonite odluke REM – a o dodeli nacionalnih frekvefncija, izjavila je potpredsednica DS Tatjana Manojlović.

„Od raspisivanja konkursa upozoravali smo na to da ne postoji razlog da i peta frekvencija ne bude uvrštena, kao i na to da nemamo poverenja u članove REM-a koji i do sada nisu adekvatno reagovali po pitanju štetnog delovanja TV emitera“, saopštila je ona.

Današnja odluka je samo potvrda da se Regulator ne pridržava ni svog pravilnika o minimalnim uslovima za dodelu nacionalne frekvencije, tako da prenebegavanje profesionalnih standarda i medijskih zakona tek ne iznenađuje, navodi se u saopštenju.

„Razmere štete ovakvim delovanjem su nemerljive, imajući na umu da se frekvencija dodeljuje na rok od osam godina, a REM-u je omogućeno da za još osam godina nakon toga samo produži važenje, bez raspisivanja konkursa. Celokupna javnost je svesna šta ovo zapravo znači i u kakvim uslovima medijske manipulacije, govora mržnje i širenja straha Srbija nastavlja da egzistira. Znamo i kakve će posledice po kulturološki i vrednosni sistem ovo nadalje imati, ali i ko time sebi obezbeđuje učvršćivanje autokratije“, saopštila je Manojlović.

SSP: Umesto profesionalnih, frekvencije dobile TV koje su kršile zakone

Stranka slobode i pravde saopštila je da osuđuje odluku REM-a da nijednu od četiri nacionalne frekvencije ne dodeli nijednoj profesionalnoj televiziji, poput Nove S i N1. Kako su naveli, građani Srbije imaju pravo da budu objektivno i pravovremeno informisani o dešavanjima i stanju u društvu, a odlukom REM-a oni će za to pravo biti ponovo uskraćeni.

Stranka slobode i pravde
Izvor : N1

„Umesto profesionalnih, nacionalne frekvencije su dobile pojedine televizije koje su u prethodnim godinama gotovo svakodnevno kršile medijske zakone, te novinarske i etičke kodekse. Frekvencije su dobile televizije koje su svojim izveštavanjem direktno doprinosile iskrivljenom izveštavanju, polarizaciji u društvu i dizanju tenzija, a koje nikada nisu objasnile svoje učešće u nekim od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Srbije, poput ubistva Olivera Ivanovića“, saopštio je SSP.

Stranka slobode i pravde dodaje da će i ubuduće insistirati na tome da svi mediji koji krše medijske zakone po istim zakonima budu sankcionisani, kako bi se uveo red u javno izveštavanje, a u društvu smirile tenzije i smanjile podele.

„A što se REM-a tiče, on je odavno i moralno i profesionalno van svih frekvencija“, zaključuje SSP.

Pokret za preokret: REM pokazao da je i dalje mesni odbor SNS-a

Pokret za preokret ocenio je da je REM još jednom potvrdilo da je „najpravoverniji odbor Srpske napredne stranke“.

„Današnja odluka REM-a prema kojoj su nacionalnu frekvenciju opet dobile televizije Hepi, Pink, Prva i B92 je pokazatelj da i ova institucija, kao i većina drugih u Srbiji ne radi po zakonu već po volji vladajuće stranke“, navedeno je u saopštenju „Pokreta za preokret“.

Dodali su da su televizije koje nisu poštovale zakon, gradjane, moral i etiku, ponovo dobile priliku da to čine i da zloupotrebom nacionalne frekvencije zagadjuju javni prostor sejući netrpeljivost i mržnju.

„Pokret za preokret će u Skupštini Srbije tražiti da se ove odluke ponište, a članovi REM-a budu smenjeni“, navedeno je u saopštenju.

SRCE traži izbor novih članova Saveta REM-a koji će ponovo dodeliti frekvencije

Pokret Srbija centar (SRCE) koji predvodi Zdravko Ponoš, pozvao je Skupštinu Srbije da razreši članove Saveta REM-a i pokrene izbor novih, koji će iznova sprovesti proceduru za dodelu dozvola za emitovanje na nacionalnim frekvencijama.

Taj pokret ocenio je da odluka Saveta REM-a da produži dozvole za nacionalne frekvencije televizijama „koje su godinama zloupotrebljavale to zajedničko dobro“, predstavlja „hitac u srce demokratije u Srbiji“.

„Jasno je da su slobodni mediji jedan od stubova demokratije i samim tim jedan od stubova socijalne pravde i kvalitetnog života gradjana. Svakome ko prati medije u Srbiji je jasno i da Pink, Hepi, Prva i B92 nisu izveštavale objektivno i profesionalno i da nisu emitovale raznovrsan i kvalitetan program“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „dodela dozvola ovim televizijama da i narednih osam godina nastave sa zloupotrebom javnog medijskog prostora za korist nekoliko medijskih mogula i klijentelističke hobotnice Srpske napredne stranke (SNS), izvrgava ruglu principe vladavine prava i podstiče konflikte u Srbiji“.

Politička platforma Solidarnost: Pogrešna, ali očekivana odluka REM-a

Politička platforma Solidarnost saopštila je da je odluka REM-a da nacionalne frekvencije dodeli televizijama koje godinama krše zakone i kodeks novinara pogrešna, ali i sasvim očekivana

Niko ne treba da se zavarava i pita da li je ova odluka politička – sasvim sigurno jeste, frekvencije, javna dobra, su data na korišćenje onima koji i politički i ekonomski podupiru katastrofalnu vlast SNS-a i Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju Solidarnosti.

Dodaju da je potrebno menjati medijske zakone i omogućiti veći diverzitet po pitanju vlasništva nad medijima kako bi se smanjila mogućnost ekonomske kontrole medija od strane malog broja pojedinaca ili kompanija.

Tako i ne bismo bili u situaciji da svega nekoliko vlasnika kontroliše najveći deo medijskog tržišta i da ujedno svi ti mediji koje kontrolišu rade u korist jedne stranke i jednog vođe, zaključuju iz Političke platforme Solidarnost.

Komentari

Vaš komentar