Reakcije stranaka na akciju specijalne kosovske policije

Vesti 13. okt. 202112:19 > 16:111 komentar
Podeli:
Kosovo, Mitrovica, akcija kosovske policije, apoteke, švercovanje, sirene, suzavac
Izvor: N1

Predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka u Srbiji osudili su akciju specijalne kosovske policije i zatražili hitno povlačenje ROSU sa severa Kosova.

Povezane vesti

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović osudio je akciju specijalne kosovske policije i ocenio da su te aktivnosti Vlade Kosova u funkciji rejtinga pred nastupajuće lokalne izbore.

„Bacanje šok bombi na građane, suzavac i nasilje nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici ne mogu se opravdati nikakvom borbom protiv šverca, već golim nasiljem i pokušajem da se silom zaokruži vlast nad našim narodom na Kosovu i Metohiji“, naveo je Stefanović u saopštenju.

On je ocenio da takvi potezi pokazuju da Vlada u Prištini ne vlada sobom i ne razume da se tako brutalno ponašaju samo okupacione sile.

„Toliko o vladavini prava, pravima Srba i evropskim standardima na Kosovu. Zahtevamo hitnu obustavu nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji i povlačenje jedinice Rosu sa Severa Kosova“, izjavio je Stefanović.

Koalicija NADA zatražila hitno povlačenje ROSU sa Kosova

Koalicija NADA okupljena oko Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije zatražila je hitno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije Rosu sa severa Kosova i Metohije.

Predsednik DSS Miloš Jovanović istakao je da je prekomerna upotreba sile pod izgovorom kontrole poslovanja apotekarskih ustanova u Severnoj Mitrovici jasno usmerena na zastrašivanje Srba pred lokalne izbore koji treba da budu održani u nedelju.

„Pozivam Srbe na jedinstvo, a zvaničnike Vlade Srbije da upute jasan zahtev međunarodnim snagama koje su zadužene za bezbednost i mir na Kosovu i Metohiji da hitno reaguju i zatraže prestanak zastrašivanja Srba upadima kosovske policije u severni deo Kosova i Metohije“, rekao je Jovanović.

Predsednik POKS Žika Gojković istakao je da je upad jedinica Rosu od pre više nedelja na Jarinje i Brnjak i danas u severnom delu Kosovske Mitrovice jasna poruka da za Srbe nema mesta na Kosovu i Metohiji.

„To je pokušaj zastrašivanja koji neće proći i uplašiti Srbe koji su tamo oduvek i nisu se plašili mnogo jačih neprijatelja kroz istoriju. Zahtevamo od međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost rezolucijom 1244 SB UN za bezbednost građana, da svoje obaveze i ispuni“, naglasio je Gojković.

SPS: Oružani atak na severni deo Kosova i Metohije

Socijalistička partija Srbije najoštrije je osudila nasilni oružani upad specijalne jedinice kosovske policije ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, tokom koga je blokiran i put prema Rudaru, odnosno centralnoj Srbiji.

Zvaničnik SPS Đorđe Miličević ocenio je u saopštenju za javnost da je to „oružani atak na severni deo Kosova i Metohije većinski naseljen srpskim narodom i otvoreni udar na teritorijalni integritet Republike Srbije“ i da je ta upotreba sile od strane ROSU nedopustiva i ničim neizazvana.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu, pre svega Evropsku uniju kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ali i NATO i Kfor da odmah i neodložno reaguju na upotrebu sile od strane Prištine. Nedopustivi su dvojaki aršini i ćutanje na sve ratnohuškačke poteze Prištine koja ne pokazuje ni minimum interesovanja za nastavak dijaloga“, istakao je Miličević.

On je dodao da SPS pruža punu podršku predsedniku države i rukovodstvu Srbije u preduzimanju svih potrebnih aktivnosti i mera za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i zaštiti života i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

DS: Predizbornom marketing privremenih institucija u Prištini

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović najoštrije je osudila najnoviji talas nasilja na području Kosovske Mitrovice i Zvečana, upotrebu sile, zaplašivanje i disciplinovanje Srba na ovom području.

„Nesumnjivo je i ovaj put reč o predizbornom marketingu privremenih institucija u Prištini, od kojeg će koristi imati i propagandna mašinerija u Beogradu“, smatra potpredsednica demokrata, „a štetu će, kao i mnogo puta do sada, osetiti samo Srbi na Kosovu i Metohiji, koji i tako žive u ekstremno teškim uslovima“.

Demokratska stranka smatra da je od izuzetne važnosti da se predstavnici vrate za pregovarački sto, da prestane zveckanje oružjem i da životi građana konačno budu na prvom mestu.

„Za nas iz Demokatske stranke, jedini interes je interes ljudi koji žele da žive mirno i dostojanstveno u svom zavičaju, u svojim domovima, da ne ležu i ne bude se sa strepnjom, drhteći od zvuka sirena za uzbunu, metaka i suzavca i sa stalnom mišlju da će ponovo morati u egzodus,“ zaključila je Tatjana Manojlović.

Dosta je bilo traži jedinstvenu strategiju u odbrani Kosova

Pokret Dosta je bilo pozvao je predsednike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da hitno zakažu sastanak vlasti i opozicije kako bi utvrdili jedinstvenu strategiju zemlje u odbrani Kosova, jer je to je vrhovni državni i nacionalni interes „i oko toga ne bi smelo biti razlika“.

„Nepromišljene, na brzinu sklepane akcije Prištine koje ničemu ne služe osim da podignu tenzije i demonstriraju silu su znak slabosti. Srbija bi morala da iskoristi ovu slabost i da ne podvija rep. Svaka greška Prištine se mora iskoristiti“, upozorio je DJB.

Prema oceni DJB, Srbija treba da donese Zakon o Kosovu i Metohiji koji je presek Ustava i Rezolucije 1244 urađen po uzoru na Dansku i Farska ostrva, čime bi Ustav Srbije ponovo počeo da vredi za celu teritoriju.

Srbija takođe, smatra DJB, treba da zamrzne pregovore u Briselu dok Priština ne osnuje Zajednicu srpskih opština na koju se obavezala pre šest godina u Briselskom sporazumu, dok ne povuče odluku o taksama i dok ne povuče zakon kojim se otvara mogućnost osnivanja vojske, jer je besmisleno pregovarati s nekim ko ne ispunjava dogovoreno.

Stav DJB je da Srbija mora da ima plan za reagovanje vojske u slučaju da Priština pokuša bilo šta da uradi silom, jer je „jedini način da odvratiš agresiju da upoznaš sve sa posledicama agresije i neminovnom reakcijom države Srbije“.

Dveri: Zahtevati sednicu Saveta bezbednosti zbog Kosova, uključiti i Rusiju

Pokret Dveri predložio je Vladi Srbije da zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog sukoba specijalne kosovske policije sa lokalnim stanovništvom u srpskim sredinama na Kosovu i da u to uključi i Rusiju.

„Ako aktuelna vlast nije sposobna da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji treba da podnese ostavku i skloni se“, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri su ocenile da upad specijalnih jedinica u srpske sredine, u sklopu akcije protiv šverca, predstavlja posledicu dosadašnje politike aktuelne vlasti prema pitanju Kosova.

„Pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast i potpisivanja antiustavnih Briselskih sporazuma, ROSU nije smela ni da priđe severu Kosova i Metohije. Tek nakon povlačenja naše policije, izlaska na izbore u sistemu lažne države Kosovo i ulaska ‘Srpske liste’ u separitističke institucije, ROSU počinje sa upadima na sever Kosova i Metohije“, pišu Dveri.

Dveri dodaju da srpski narod strada pred očima NATO, EU i drugih „zapadnih prijatelja“ SNS, te su upitale gde je danas „taj međunarodni ugled i uticaj naše vlasti da zaustavi novi progon Srba“.

1 od 5 miliona: Međunarodna zajednica da obuzda kosovsku vladu

Pokret „1 od 5 miliona“ osuđuje upad specijalne jedinice kosovske policije i upotrebu sile nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i zahteva od međunarodne zajednice da hitno reaguje i obuzda kosovsku vladu kako ne bi došlo do eskalacije nasilja.

Zahtevamo i od prištinskih institucija da prestanu sa zastrašivanjima i demonstriranjem sile nad srpskim stanovništvom. Razumemo da su u predizbornoj kampanji, ali nasilje nad ljudima ne sme nikada i nigde biti sredstvo političkog marketinga i ubiranja rejtinga, navodi se u saopštenju Pokreta.

Takođe se od predstavnika vlasti u Srbiji zahteva da prestanu da iz beogradskih fotelja daju ratnohuškačke izjave.

Oni, koji su koalicioni partneri istom tom kosovsko premijeru Aljbinu Kurtiju, kojeg nazivaju psihopatom, koji prelepljivanje srpskog grba i zastave proglašavaju pobedom, jednom za svagda neka se zaustave u kockanju ljudskim životima zarad sopstvenih igrarija, ukazuje pokret „1 od 5 miliona“.

PSG: Zaustaviti dalju eskalaciju nasilja

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je međunarodnu zajednicu, a pre svega Kfor i NATO, da odlučnim potezima zaustave dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Kampanja povodom lokalnih izbora na Kosovu nikako ne sme predstavljati opravdanje za nasilje nad građanima Severne Mitrovice i apelujemo na sve odgovorne strane da učine sve što je potrebno kako bi sačuvali mir“, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da od predstavnika vlasti Srbije i njihovih medija traži da ne doprinose podizanju tenzija davanjem zapaljivih izjava „iz kabineta u Beogradu ili Raškoj“.

Komentari

Vaš komentar