Reakcije stranaka i NVO nakon snimka policajaca koji pevaju uvredljive pesme

Vesti 03. jan 202219:02 > 19:343 komentara
Izvor: N1 (ilustracija, arhiva)

Pojedine stranke i nevladine organizacije reagovale su nakon snimka sa društvenih mreža na kojem policajci u Priboju pevaju uvredljive pesme prema Bošnjacima.

„Pesma u kojoj se priziva da se zločini iz Vukovara i Srebrenice ponove u Novom Pazaru i Sjenici zahtevaju hitnu reakciju države i osudu čitavog društva. Posebno je tragično što se ova pesma čula u višenacionalnoj opštini kakav je Priboj, koja još uvek pamti zločin u Sjeverinu kada je tragično nastradalo 16 Bošnjaka, građana Srbije“, istakao je Milivojević.

Povezane vesti

On je naveo da je DS neprekidno ukazivala i upozoravala da je zahvaljujući promoterima i pokroviteljima politike ratnih zločina iz dvedesetih koji su ponovo uzurpirali vlast, Srbija postala plodno tlo za bujanje najprimitivnijeg ekstremizma i pogubnog šovinizma.

Srbiju ponovo u glib ratnohuškačke politike guraju oni koji su promovisali parolu „ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana“, rekao je Milojević.

On je dodao da država koju vodi do skoro aktivni promoter te užasne politike Aleksandar Vučić, u kojoj policijom rukovodi Aleksandar Vulin koji žandarmeriju postrojava ispred murala Ratku Mladiću, očigledno nema ni volje ni sposobnosti da spreči takav sraman ispad pripadnika svoje policije.

Uz poruku Vučiću i Vulinu da Srbija nikada neće biti sigurna kuća za ratne zločince, DS je istakla da će vinovnici sramne proslave u Priboju koji je duboko potresao i uznemirio građane Srbije, odgovarati zbog sramoćenja uniforme policije Srbije.

Inicijativa mladih: Tužilaštvo i policija da hitno pokrenu postupke

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od tužilaštva i policije da hitno pokrenu postupke protiv pripadnika MUP koji na snimku objavljenom na društvenim mrežama, pevaju pesme u kojima se veliča zločin u Srebrenici 1995. godine.

Inicijativa je u saopštenju ocenila da pripadnici MUP koji su pevali spornu pesmu „već sutra ne smeju biti policajci“.

„Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da vlasti Srbije „moraju da rasvetle do kraja zločine u Sjeverinu, ;Štrpcima i Kukurovićima, da privedu pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce tih zlocina ;ali i da priznaju i obeštete žrtve i njihove porodice, ukoliko ;istinski žele da unaprede poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka“.

Iz inicijative su dodali da u slučaju izostanka reakcije MUP-a, očekuju od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtev za razrešenje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

GDF: Zlokobni poklič

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić osudio je način na koji je u Priboju proslavljeno rođenje deteta jednog od lokalnih policajaca i nazvao „zlokobnim pokličem“ stihove „Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice“ koji su se čuli na toj proslavi.

Vuletić je u pisanoj izjavi naveo da je „gotovo kompletno rukovdstvo policije u Priboju“ na taj način „slavilo život“, ocenivši da je to „zlokobni poklič na ponavljanje zločina od pre 25 i 30 godina“

On je podsetio na zloin na Ovčari kod Vukovara navodeći da je „Vukovar simbol streljanja“, da je tokom ’92. i ’93. godine na obodima Sandžaka na području Priboja i Pljevalja sprovedeno je etničko čišćenje bošnjačkih sela među kojima su najpoznatiji zločin u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine, zločin u Bukovici 15. februar 1993. i zločin u Štrpcima 27. februara 1993. godine.

„Proslava rođenja deteta uz krvoločne pesme“ u PU Priboj predstavljau, po oceni Vuletića, „flagrantan primer“ krivčnog dela izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

„Tragično je što su izvršioci krivičnog dela policajci koji bi bili dužni da tužilaštvu podnesu krivičnu prijavu zbog ovakvog događaja“, ističe Vuletić, uz ocenu da „do toga neće doći jer je politički pokrovitelj policijskog šovinizma Ministar policije Aleksandar Vulin“.

Borko Stefanović: U policiji nema mesta za ljude koji pozivaju na zločine

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je da u policiji nema mesta za ljude koji pozivaju na zločine, bez obzira da li to rade u kafani ili na ulici.

Stefanović je rekao da su pripadnici MUP-a Srbije u Priboju pesme u kojima se novi Pazar poredi sa Vukovarom, a Sjenica sa Srebrenicom pevali u društvu svojih starešina od kojih niko nije reagovao i zaustavio to „šovinističko divljanje, i da zato niko od njih više ne sme da nosi uniformu srpske policije.

On je istakao da svi koji su se nalazili u kafani moraju biti momentalno suspendovani i protiv svih mora biti pokrenut ne samo disciplinski, već i krivični postupak i dodao da „slavljenje rodjenja deteta uz pozivanje na vršenje zločina, niko ne može da razume ni da prihvati.

„Srbija je zemlja svih njenih gradjana koji se moraju osećati bezbedno bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Istorija nas je naučila kako je lako poremetiti medjunacionalne odnose i kako tragične posledice to može da izazove na živote svih nas“, rekao je Stefanović.

U saopštenju SSP-a navedeno je da je obaveza svakog pristojnog čoveka, da zaštiti svoje komšije i gradi sa njima odnose uvažavanja i poštovanja shvatajući naše razlike kao bogatstvo.

Komentari

Vaš komentar