Analitičari: Odluka SPC o odlikovanju Vučelića doneta pod pritiskom

Vesti 09. okt 202119:13 > 20:21 63 komentara

Odluka Srpske pravoslavne crkve da ordenom Svetog Save drugog reda odlikuje urednika Večernjih novosti i predsednika FK Partizan Milorada Vučelića izazvala je burne reakcije javnosti. Pojedini poručuju da ta odluka ne iznenađuje i da je jasno da je patrijarh Porfirije nije donao sam, već pod pritiskom.

U red onih koji su dobili najviši orden SPC stao je glavni urednik „Večernjih novosti“ Milorad Vučelić. Saopšteno je da se crkva na taj potez odlučila na predlog patrijarha Porfirija.

„Miloradu Vučeliću se dodeljuje visoko odlikovanje SPC, Orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“, saopšteno je iz SPC.

Povezane vesti

I dok crkva ukazuje na vrednosti i vrline Milorada Vučelića, novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević kaže da nema dilemu da je poglavar Srpske pravoslavne crkve odluku o odlikovanju doneo pod uticajem.

„To je odluka Irinije Bulovića – episkopa bačkog, koji je višedecenijski prijatelj sa Miloradom Vučelićem i sa kojim već 30 godina sprovodi identičnu medijsku strategiju i koordiniše svoje naastupe u javnosti. To je otprilike razlog zbog čega je Milorad Vučelić i dobio orden, nije ga on dobio samo pod znacima navoda za afirmaciju hrišćanskih vrednosti, već ga je dobio i za afirmaciju episkopa bačkog Irineja Bulovića“, rekao je Milovančević.

Orden Svetog Save dodeljuje se godinama unazad. Uručen je predsedniku Aleksandru Vučiću, pojedinim političarima, ljudima iz sveta kulture, sporta, ali i biznismenima – poput Bogoljuba Karića i Miroslava Miškovića.

Sadžakov: Ne postoje jasni kriterijumi za dodeljivanje ordena

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Sadžakov kaže da ne postoje jasni kriterijumi ko sve moža da dobije orden, tako da ne iznenađuje u čije ruke odlazi.

„Taj orden se na neki način kupuje, oni koji su bili donatori SPC, koji su je na neki način pomagali, bez obzira kako su stekli to bogatstvo mogli su da dobiju taj orden. Vidimo da je to jedan niz i bizarnih likova i likova koji su odigrali prljavu ulogu u svemu onome što se događa u poslednjih 30 godina“, smatra Sadžakov.

U biografiji Milorada Vučelića zabeležena je njegova bliska saradnja sa nekadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, a pojedini novinari navode i da ne sme da se zaboravi da je bio medijski stub tadašnjeg režima.

„Pod Vučelićem je huškačko novinarstvo nakon devedesetih, koje je i do tada pustilo korene u Srbiji, kulminiralo i postalo na neki način podrazumevajuće. I on nikada zbog toga nije odgovarao, a sada je i nagrađen ovim ordenom za sve ono što je radio decenijama unazad i za ono što radi i danas. On je danas samo sintagmu velika Srbija zamenio Vučiću odgovarajućom sintagmom – srpski svet“, smatra novinarka Jovana Polić.

Vučelić, koji je posle ubistva premijera Zorana Đinđića bio i pritvaran, od oktobra 2016. predsednik je i fudbalskog kluba Partizan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare