„Podgrejani“ stavovi o NATO bombardovanju, Vučiću važnije nemačke investicije

Vesti 09. apr. 202119:1988 komentara
Podeli:

Izjave nemačkog ambasadora Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, izazvale su oštre reakcije, pa je dan kasnije reagovao i on sam, i dao pisano tumačenje svoje izjave. Predsednik Srbije ga razume, deo opozicije traži da se proglasi personom non grata, a na stranu Šiba stao je drugi diplomata - ambasador SAD-a, Entoni Godfri.

„Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da je postojala velika dilema ’99. kada nije postojao dogovor u Savetu bezbednosti. Morala se doneti neka odluka, jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa i cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, izjavio je Šib u emisiji „Pravi ugao“ 7. aprila.

Tako je nemački ambasador odgovorio na pitanje o kršenju međunarodnog prava tokom bombardovanja 1999. I to dan posle autorskog testa u „Politici“ na 80. godišnjicu bombardovanja Beograda 1941, kojim je odao počast žrtvama stravičnih zločina u ime Nemačke.

POVEZANE VESTI

Zvaničan stav te zemlje kao da je u Srbiji prvi put saopšten. Izjava je dočekana kao sramna i cinična, pa iz dela opozicije traže opoziv ambasadora, dok su ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović od Šiba zatražili izvinjenje.

Neprimerena je paralela između bombardovanja ’41. i ’99, pojašnjava ambasador dan kasnije.

„Želeo bih da naglasim da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva. Cilj je bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu. Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno reči“, pojasnio je Šib 8. aprila.

Komentare nije zaustavilo ni pisano saopštenje. Generalni sekretar Narodne skupštine kaže – Srbija je činila sve da se problem reši diplomatskim putem.

„Kad bih rekao da je neobavešten, to bi bilo nežno… Verovatno bi trebalo da pita američke saveznike zašto su propali pregovori u Rambujeu, jer su oni i pre pregovora imali vrlo jasne ciljeve“, izjavio je Veljko Odalović.

Iz američke ambasade saopštenje iz kog kao da navire čuđenje.

„Ovaj stav nije nov, niti je kontroverzan i oko toga se slažu mnoge zemlje. U središtu naše pažnje je sadašnjost i trebalo bi da bude budućnost, ali i o prošlosti moramo imati jasnu sliku“, izjavio je Entoni Godfri, ambasador SAD.

Slika iz ugla socijalista koji su vladali i ’99. izgleda sasvim drugačije od jasne slike NATO članica koje su u bombardovanju učestvovale.

„Nit je bilo genocida, nit je bilo humanitarne katastrofe na način kako on to priča, zato kažem da je neobavešten. A on može biti obavešten. Ono što zna sigurno je da su nemački vojnici 17. marta bili dužni da čuvaju Prizren, da su se sklonili i dozvolili da sve svetinje i sve ono u Prizrenu desi pred njihovim očima, tako da toliko tome, o njihovom doprinosu“, kaže Odalović.

Predsednik Vučić ambasadora Šiba razume jer je, kaže, morao da podrži zvaničan stav Nemačke.

„Ja ga poznajem kao čoveka koji je mnogo pomogao Srbiji u prilivu investicija, koji voli Srbiju… Ne pada mi na pamet da ga lično vređam na bilo koji način jer to nije zaslužio… Mi moramo da radimo, moramo blisko da sarađujemo sa Nemačkom“, rekao je Vučić.

O izjavi nemačkog ambasadora do sada se nije izjasnio šef diplomatije.

Komentari

Vaš komentar