Reakcije na imenovanje Vulina: Izabrao ga Bocan Harčenko, BIA kao KGB

Vesti 01. dec 202216:07 > 21:32 130 komentara
TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je izbor Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije sramotan čin Vlade Srbije, navodeći da iza ove odluke stoji ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko. Stranka slobode i pravde (SSP) smatra da je izborom Vulina za direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) ugrožena bezbednost i građana i Srbije. Pokret slobodnih građana smatra da je izbor Vulina još jedno rešenje SNS koje uništava institucije Republike Srbije. Istoričar Milan St. Protić napominje da se srpska služba bezbednosti nikada nije reformisala, a da je Vulina za mesto direktora BIA verovatno preporučilo špijuniranje ruskih opozicionara.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da imenovanje Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije predstavlja veliku opasnost za Srbiju i njene građane i vetar u leđa organizovanom kriminalu i korupciji, saopštila je Narodna stranka.

Aleksić je ocenio da Vulinovo delovanje, izjave i umešanost u velike afere, od „tetke iz Kanade“ do drugovanja sa Predragom Koluvijom i posete „Jovanjici“, ukazuju da se može očekivati da će velike kriminalne operacije trgovine narkoticima biti nesmetano nastavljene.

Aleksić je istakao da se imenovanje predsednika političke stranke na mesto šefa službe bezbednosti nije dogodilo „ni u jednoj državi u kojoj iole funkcionišu institucije i bezbednosne provere“.

Ocenio je da je nezamislivo da „čoveku poput Vulina“ bude poverena bezbednosna služba.

„Nikada u istoriji nije se dogodilo da služba bezbednosti bude toliko politizovana kao u vreme vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se imenovanjem Vulina narugao građanima. Vučiću je očigledno stalo da stalno dokazuje da može sve i da ga u tome ne sprečavaju ni zakoni, ni Ustav Srbije, ni moral“, kazao je Aleksić.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je u saopštenju navela da je ta stranka uverena da to postavljenje „pokazuje da Srbija srlja u diktaturu“ u kojoj će, kako je ocenila, „u borbi protiv političkih protivnika sva sredstva biti dozvoljena“.

Ocenila je i da „izbor Vulina za novog direktor BIA predstavlja skandalozan potez“ predsednika države Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koji su, kako je dodala, čoveka „bez miligrama kredibiliteta“ stavili da upravlja državnom bezbednošću.

Navela je da je Vulinovo političko delovanje „pokazalo svih ovih godina da je reč o nestabilnoj osobi, spornih moralnih načela, umešanoj u niz skandaloznih dešavanja“ uključujući, kako je dodala, “ i fizička maltretiranja po beogradskim restoranima“.

Ocenila je da „Vulin ni u jednoj normalnoj zemlji ne bi prošao bezbednosne provere“, te da građani Srbije, kao i svi politički neistomišljenici vlasti s pravom mogu da budu zabrinuti šta bi sve od nelegalnih metoda praćenja i prisluškivanja Vulin mogao da upotrebi.

Navela je i da je Vulin „tvorac sintagme o srpskom svetu“ i da je, kako je kazala, „javni funkcioner koji sa najviših državnih funkcija godinama raspiruje nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema svima koji drugačije misle“.

Dodala je da je on „već skandalizovao svetsku javnost“ kada se, kako je navela, „dokazalo da je u vreme njegovog ministrovanja MUP-om vršeno praćenje i prisluškivanje ruskih opozicionara“ dok su 2021. boravili u Beogradu.

„Stoga nije neobično što bi se ulazak Vulina u BIA mogao tretirati kao početak pravljenja ove službe Informbiroom“, kazala je Tepić.

LSV navodi da iza svega stoji ruski ambasador.

„Vlada je možda imenovala Vulina, ali je glavni kadrovik ove odluke Putinov ambasador u Begradu Aleksandar Bocan-Harčenko“, saopštio je LSV i istakao da je Vulin ličnost koja je opasna po bezbednost Srbije.

Liga dodaje da Vulin nema potrebne kvalitete za direktora BIA, i da je u pitanju osoba koja“sem o svojim ličnom interesima, vodi računa samo još o interesima režima Vladimira Putina”.

„BIA će sa Vulinom na čelu biti običan servis za borbu protiv opozicije i kritičke misli“, navodi LSV u saopštenju.

Pokret slobodnih građana smatra da je imenovanje Vulina na čelo BIA još jedno kadrovsko rešenje SNS koje uništava institucije Republike Srbije.

„Ovim imenovanjem vlast pokazuje da joj nije stalo do bezbednosti građana što je osnovna funkcija BIA, već želi da pokaže kako će ona i dalje služiti za prikrivanje zaštićenih kriminalaca i prisluškivanje političkih protivnika“, navodi PSG.

Napominju da je Vulin kao ministar policije imao zadatak da proizvodi nestabilnost u regionu, vređa Hrvate, Albance i Bošnjake i obračunava se sa građanskim opcijama, a da sada prelazi na funkciju sa koje će biti direktna pretnja svim građanima koji su protiv režima Aleksandra Vučića.

„Imenovati kao direktora BIA čoveka koji je radio na špijuniranju ruskih opozicionara, koji otvoreno zastupa proputinovske stavove, koji je sa ministrom policije Rusije pravio strategiju za sprečavanje obojenih revolucija i jedini je ministar neke evropske države koji je bio u poseti Moskvi nakon početka agresije na Ukrajinu, govori nam i o spoljnopolitičkom pravcu i određuje Srbiju kao jedinu saveznicu Rusije u Evropi“, ističu iz PSG.

Istoričar Milan St. Protić kaže da je srpska služba bezbednosti formirana po uzoru na zloglasni KGB i da je oduvek radila na tim principima.

„Svi koji su bili na čelu te službe su iz tog šinjela su potekli. Mene ovo ništa ne čudi, jer je ta služba nikada nije reformisana i ima duboke korene u komunističkom shvatanju svoje uloge i sveta. Ova odluka se, u tom smislu, sasvim dobro uklapa“, tvrdi Protić.

Dodaje da je Vulina za novu funkciju verovatno preporučilo prisluškivanje ruske opozicije.

Aleksandar Vulin, ministar policije u prethodnoj vladi, imenovan je za direktora BIA, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare