Reakcije iz Prištine na presudu Haradinaju i Gucatiju, najavljuje se i protest

Vesti 18. maj. 202222:17 > 22:26
Podeli:

Specijalizovana veća Kosova osudila su čelnika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra.

Najoštrije reakcije povodom današnje osuđujuće presude pristigle su od kolega osuđenih, iz Udruženja veterana OVK. Oni su čak, ako bude saglasnosti osuđenih, najavili da će organizovati proteste protiv ove presude.

POVEZANE VESTI

Vršilac dužnosti predsednika organizacije Faton Klinaku rekao je da ne priznaju ovaj sud i da ga nikad neće priznati, kao i da će svim mogućim sredstvima ometati njegovo funkcionisanje.

Iz te organizacije smatraju da se radi o političkoj presudi i da se ipak nadaju da će sud u drugom stepenu osloboditi dvojicu lidera Udruženja ratnih veterana OVK.

„Kada bi bilo pravde, oni ne bi trebalo da budu u Hagu uopšte. Mi smo samo objavili dokumente koji su nam od specijalizovanih veća stigli, što su oni i priznali. Mi ih nismo uzeli iz njihovih kancelarija“, kazao je Klinaku.

Što se tiče drugih reakcija, stigla je ona od bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je istakao da osuđeni dolaze iz uglednih porodica, koje su se istakle u borbi za slobodu. Prema Haradinaju, uprkos presudi, borba za slobodu nastavlja.

Međutim, Fond za humanitarno pravo Kosova je saopštio da smatra osnovanom odluku prvostepenog suda Specijalizovanih veća Kosova, dok je zahtevao da se istraga proširi i na osobe od kojih su ovi materijali procureli.

„Takve radnje treba sprečiti, jer ugrožavaju bezbednost svedoka i njihovih porodica, smanjuju poverenje i kredibilitet Specijalnih veća Kosova i mogu uticati na svedoke da prekinu saradnju sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilastvom Kosova. Svedoci i žrtve u krivičnom postupku treba da se osećaju bezbedno da svedoče pred pravosuđem o onome što znaju ili su iskusili kako bi se rasvetlila istina i postigla pravda. Ova odluka treba da stvori bezbedno okruženje za svedoke i žrtve i može uticati na podizanje svesti osoba koje bi potencijalno mogle da ometaju sprovođenje pravde“, navodi se u saopštenju FHP-a.

O osuđujućoj presudi se inače tokom dana nije oglasio nijedan od visokih zvaničnika Kosova.

Komentari

Vaš komentar