Razvojni put čoveka koji treba da razvija Beograd: Čučković od G17 do SNS

Vesti 02. jul 202219:33 > 19:37 100 komentara

Republičke vlasti još nema, ali je Beograd dobio nove čelne ljude. Gradonačelnika - bivšeg vaterpolistu, a od juče i gradskog menadžera - aktuelnog predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića. Ubuduće, on će, kako je saopšteno, biti zadužen za ravnomerni razvoj glavnog grada.

Obrenovac je 2014. bio poplavljen. Za samo nekoliko sati – ulice su bile potopljene, mnogi građani su ostali bez kuća i automobila. Na čelu opštine tada je bio još uvek aktuelni predsednik Miroslav Čučković, koji sada ima i vodeću ulogu u glavnom gradu kao gradski menadžer.

„Mi smo imali pet, kao društvo, pet ozbiljnih izazova. Prvi je bio taj bezbedonosni – obaveštavanje stanovništva, evakuacija, tu smo pali na ispitu kao država, svi kompletno“, govorio je te 2014. godine Čučković.

Pročitajte još:

Pad na tom ispitu Čučkoviću nije poremetio političku karijeru. Nakon poplava – 2015. dolazi u Srpsku naprednu stranku. Godinu dana kasnije, menja retoriku, najpre prema nezavisnim medijima.

Pa je to 2. aprila 2016. izgledalo ovako:

Novinarka Istinomera: Gospodine Miroslave može jedna izjava?

Čučković: Završen događaj.

Novinarka: Ne želim da Vas pitam o događaju.

Čučković: Ne dajem izjave više.

Novinarka: Zbog čega?

Čučković: Pa ne dajem izjave, apsolutno ste nepristojni, skloni mi se čoveče, šta mi stavljas tu kameru pod nos.

Ili sa N1 1. aprila 2021. godine…

Novinarka: Možemo nešto kratko samo?

Čučković: Ne, kad se završi.

Novinarka: Tema je druga, za vrtić u Belom Polju.

Čučković: Kad se završi događaj ću dati izjavu.

Po završetku događaja ispario je predsednik opštine Obrenovac, baš kao i predizborno obećanje.

A da li je sve ovo ili, ipak, nešto drugo, kvalifikovalo Miroslava Čučkovića za jednog od najbližeg saradnika novog gradonačelnika Aleksandra Šapića? Odgovor na to pitanje još se čeka. Predstavnici opozicije poručuju da novi gradski menadžer Beogradu neće doneti ništa dobro, s obzirom na njegovu političku karijeru poslednjih nekoliko godina.

„Što se tiče gospodina Čučkovića, tu zaista nema šta da se doda, vrlo nam je dobro poznata uloga u tim nesrećnim događajima oko poplave Obrenovca, prema tome, mi moramo da nastavimo upravo zato našu borbu, jer očigledno je sasvim da je situacija politička takva da partija na vlasti nije spremna ni na koji način da učini nikakve ustupke građanima, već da će i dalje nastaviti da rade isključivo u interesu kapitala“, navodi Branislav Dimitrijević iz Pokreta „Ne davimo Beograd“.

„Beogradska vlast je hibrid bivših radikala, bivših demokrata i bivših visokih funkcionera G17 plus i moram da priznam da nemam neka velika očekivanja u pozitivnom smislu od takve vlasti“, navodi Vuk Jeremić iz Narodne stranke.

Miroslav Čučković se još uvek nije izjasnio – koji će biti njegovi ciljevi kada je reč o Beogradu, s obzirom na to da je zadužen za ravnomerni razvoj grada. Ostaje nejasno šta Beograđani mogu da očekuju u narednom periodu.

Oni koje smo pitali, kažu:

– „Između ostalog, on je bio na vlasti, u stvari kad su bile one silne poplave. Mislim da ništa konkretno i pametno tada nije uradio, meni se to ne sviđa“.

N1: Šta očekujete da će sada da uradi?

„Ništa“.

– „Može da upravlja tamo nekom mesnom zajednicom u Obrenovcu i to je maksimum“.

– „Ne znam, nisam čula za njega, politika me ne zanima“.

N1: Je l znate ko je gospodin Čučković?

„Ne“.

– „Ja ne znam ko je on, ali naša politika je komiš i ništa čudno“.

– „Takav čovek da bude gradski menadžer, sram da ih bude – to je sve što imam da kažem“.

Pre dolaska u Srpsku naprednu stranku, Miroslav Čučković je svoju političku karijeru započeo u G17 plus Mlađana Dinkića. Bio je i član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije. Na čelu opštine Obrenovac je od 2012. godine. Nije poznato ko će ga i kada naslediti na toj funkciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare