Različite reakcije ekoloških organizacija na odluku o projektu „Jadar“

Vesti 21. jan 202219:23 13 komentara

Ekološke organizacije koje su vodile proteste i blokade, različito reaguju na ukidanje prostornog plana za projekat Jadar. Dok Ekološki ustanak poručuje da su ispunjeni njihovi glavni zahtevi i da obustavljaju blokade, inicijativa Kreni - promeni insistira na zabrani eksploatacije litijuma u celoj Srbiji i najavljuje seriju novih protesta. Prvi sledeći je u četvrtak.

Dan pošto im je premijerka obećala, predstavnici Ekološkog ustanka i Udruženja „Ne damo Jadar“ došli su po dokumentaciju o projektu Rio Tinta u Srbiji.

Povezane vesti

„Nemoguće da ste pripremili jedan set za sve ekološke organizacije“.

Zaposleni u Vladi: Samo jedan i to je to.

„Može li o Vašem trošku da se kopira?“.

Zaposleni u Vladi: Ne može.

„Zaista je gomila dokumentacije, 38 stavki ima. Dobili smo to sve u jednom primerku. Mislim da ne postoji ni jedan dokument koji do sada već nismo videli. Nadamo se da je ovo sve“, kaže Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka.

Samo dan ranije, predsednica Vlade nadala se da je ispunila sve zahteve ekoloških organizacija.

„Ne, ne. Ovo je zapravo ispunjenje prvog i osnovnog zahteva“, kaže Nestorović.

„Uredba je poništena, to je naš osnovni zahtev. Dobili smo ovu dokumentaciju da vidimo šta tu piše to su dva osnovna zahteva koja smo tražili. Ako neko u ovome ne vidi pobedu, onda on ima problem sa stvarnošću. Dakle jeste pobeda. Neće biti više nikakvih blokada kod Sava centra, neće biti više nikakvih okupljanja“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Scenario sličan kao pre mesec i po dana, samo su uloge zamenjene. Onaj koji je tada proglasio pobedu i obustavio blokade, sada je imao manje sreće. Od dva, jedna njegov zahtev Vlada nije ispunila – moratorijum na 20 godina.

„Tražimo da se uvede zabrana iskopavanja na bor i litijum. U suprotnom naredne nedelje imamo novi korak i otvaramo nove blokade“, kaže Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni.

„Sve što radi Savo Manojlović je zapravo ista stvar koju radimo i mi“, kaže Jovanović.

N1: Zašto vi niste tražili zabranu?

„Koju zabranu?“, pitao je Jovanović.

N1: Eksploatacije litijuma.

„Ko kaže da nismo“, pitao je.

N1: Pa nije na listi ovih Vaših zahteva?

„I te kako jeste i te kako pripremamo“, rekao je.

„Ali smatramo da donošenje takvog zakona o zabrani eksploatacije i litijuma i bora treba promisliti, jer nije samo zabrana eksploatacije litijuma i bora, nego se poništavaju neki članovi mnogih zakona“, kaže Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica uveren je da bez zabrane iskopavanja litijuma stvar nije gotova.

„Nama nije bitno samo da ode Rio tinto nego da niko nikad ne dođe da rudario u našem kraju i da se trajno stavi zabrana na ekspoataciju litijuma i bora ne teritoriji cele Republike Srbije“, kaže Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

N1: Hoćete to tražiti od Ane Brnabić?

„Hoćemo“, kaže.

Priliku za to danas nisu imali, iako su iz Gornjih Nedeljica došli u Vladu. Sastanak sa predsednicom Vlade zakazan im je za naredni ponedeljak.

Novinarka: Premijerka je rekla da su svi Vaši zahtevi ispunjeni, da nema više šta da tražite, da je stvar gotova?

„Gotova je kad bude gotovo, kad bušotine saniraju, kad Rio Tinto ode iz Srbije“, kaže Kokanović.

„Rio Tinto više nije Rio Tinto, to je Bio Tinto“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Da li bi to što je Rio postao Bio moglo da nas košta i koliko? Predstavnici vlasti ranije su pominjali milijardu evra odštete. Sada ćute. Inicijativa Kreni-promeni tvrdi da ukoliko ne bude uvedena zabrana iskopavanja litijuma u celoj Srbiji, to može da pojača argumentaciju Rio Tinta po eventualnoj tužbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare