Različite brojke – po ministru umrlo 14 lekara iz kovid zona, sindikat broji 118

Vesti 14. apr 202119:19 > 19:37 53 komentara

Zbog 118 umrlih lekara tokom epidemije koronavirusa, Sindikat lekara i farmaceuta nedavno je zatražio ostavku ministra zdravlja. Zlatibor Lončar, međutim, ostavku ne podnosi već iznosi podatak o, kako kaže "samo" 14 umrlih lekara u kovid crvenim zonama; dodaje da ostali preminuli lekari nisu imali dodirnih tačaka sa kovid zonama. Za svoje kolege iz Sindikata kaže da zloupotrebljavaju zdravstvene radnike i poručuje im - odmaknite se od zdravstva.

Na njegovom spisku „samo“ je 14 onih kojima je korona oduzela život dok su se oni borili za živote drugih. To su, kaže prvi čovek zdravstva, činjenice i pita kolege – zar stvarno misle da broj umrlih može da se sakrije.

„Mi imamo za svakog lekara tačne podatke gde je radio, kad je radio, koliko je radio, kako se zarazio, koliko je bolovao i kad je preminuo. I da li mislite da bi se neko od nas igrao sa tim“, upitao je Lončar.

POVEZANE VESTI

„Ovo je jedna sramotna izjava koja govori samo o tome da ništa nije urađeno ili je pak izgovor za loše vođenje i organizaciju vođenja epidemije u našoj zemlji“, izjavila je doktorka Tatjana Vešović.

Podaci Sindikata lekara i farmaceuta pokazuju da je broj lekara umrlih na zadatku mnogo veći od onog koji iznosi Lončar. Do sada su, tvrde, izgubili 118 kolega.

Imena, godine i mesta na kojima su radili, pročitali su nedavno i pred vratima Vlade. Zbog velike smrtnosti lekara, zatražili su članovi Sindikata tada i Lončarevu ostavku.

„Tako mi moje diplome doktora medicine i tako mi moje diplome specijaliste anestezije i tako mi ovog krsta koji sam stavio na sebe, dok dišem i dok me ima oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije neće imati mira, ja vam to obećavam“, izjavio je nedavno predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

„Taj čovek sa zdravstvom, sa medicinom nema nikakve veze. Je li to onaj isti čovek koji je rekao da su ljudi umirali zato što nema zaštitne opreme, a danas priča – ne, nisu umirali zbog zaštitne opreme. Danas mu je teorija da su umirali zato što je Batut imao neki loš protokol. A šta si bre, druže, ti radio“, pita ministar Lončar.

Pored ostalog, zajedno sa kolegama prikupljao je podatke koji pokazuju da je više od 84 odsto preminulih lekara bilo radno aktivno u zdravstvenom sistemu Srbije. Imali su između 40 i 60 godina, a rad u crvenoj zoni nije bilo jedino, a ni mesto najveće zaraze.

„Ja sam vrlo jasno govorio da je većina lekara zaražena u zelenoj zoni, a ne u kovid zonama. U kovid zonama smo ipak imali opremu. U zelenim zonama protokol je takav da ipak ne nosite ful opremu. Kad ne nosite punu opremu, a u kontaktu ste sa pacijentom koji je u tom trenutku najinfektivniji, onda imate vrlo veliku verovatnoću da se zarazite“, pojasnio je Panić.

Ne samo što ne priznaje podatke Sindikata, ministar za Radeta Panića kaže da je zapravo političar u pokušaju koji zloupotrebljava zdravstvene radnike. Na kraju, kratko poručuje:

„Ljudi, odmaknite se od zdravstva“

„Ne znam šta je to značilo, da svi treba da damo otkaze, da skinemo mantile i da više ne radimo, šta to znači odmaknuti se od zdravstva? Znači, oni ne mogu da opravdaju ovoliki broj umrlih, ne mogu“, tvrdi dr Vešović.

I zbog toga je, kaže Vešović, verovatno potrebno vređati ljude koji javno govore o tome kakvo je stanje na terenu. Ne zna šta još kao Sindikat od vlasti mogu da očekuju, ali zna da o stanju u zdravstvu neće prestati glasno da govore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare