Ratko Mladić ostaje „na zidu“, Inicijativa smatra da država brani zločince

Vesti 06. nov 202119:18 > 20:4673 komentara
Podeli:

Nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću koji se nalazi na Vračaru, Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju. Dok ministar Aleksandar Vulin navodi da je skup zabranjen zbog bezbednosnog rizika, Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince.

Ratko Mladić ostaje na zidu. Skup na kom je planirano uklanjanje murala, policija je zabranila. Razlog zabrane – strah od fizičkog sukoba između onih koji bi mural da prekreče i onih koji bi da ga brane.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, naveo je Vulin.

Povezane vesti:

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ministru Vulinu poručuje da će mural morati danonoćno da brani, ako želi da ga sačuva.

„Najsigurnije mesto za mural Ratku Mladiću, ako je tehnički lakše, onda sa zidom na kojem je naslikan, je kabinet ministra Vulina“, kaže Kandić.

Zabranom skupa država je pokazala da štiti i slavi ratne zločince, podržava huligane i ekstremiste, misli aktivista Inciijative mladih za ljudska prava. Ta organizacija inicirala je krečenje murala.

„Jezgro problema jeste odnos ove vlasti i ove države prema ratnim zločinima. Umesto da se da prostor svedočanstvima žrtava, mi govorimo o glavi jednog osuđenog ratnog zločinca na zidu“, smatra Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Izvor : N1

Da Mladiću nije mesto na zidu rekla je i opština Vračar, koja je krajem septembra stanarima naložila da ga uklone. Međutim, umesto pomoći države oko tog posla, jedino što su stanari dobili su pretnje huligana, navode u Inicijativi.

Mural Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića osvanuo je 23. jula, da bi potom neko njegovu ruku kojojm salutira prekrečio u crvenu, aludirajući na ratne zločine koje je Mladić počinio tokom rata u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih. U međuvremenu, neko je skinuo crvenu boju sa ruke i dopisao: “Đenerale nek je tvojoj majci hvala”.

Podsetimo, Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Komentari

Vaš komentar