Ratari iz Šumadije ne odustaju od puta ka Beogradu, hoće dogovor napismeno

Vesti 16. avg 202219:09 > 20:06 39 komentara

Poljoprivrednici iz Šumadije koji su ovog popodneva krenuli traktorima za Beograd, a sa kojima je reporter N1 razgovarao u Velikoj Plani gde su zastali da natoče gorivo, kažu da ne odustaju od puta sve dok ih lično ne sretne ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ne uruči im dokument u kome će biti sve što je dogovoreno. Iz Vlade je ranije stigla informacija da je postignut dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat da konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Ali, poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 kaže da ne odustaju sve dok ih Nedimović lično ne sretne, da im taj dokument, i pruži im ruku. „jer mi na selu kad nam neko pruži ruku, to je nama dovoljno“.

Povezane vesti

„Do sada nas je uvek slagao, a sad bi morao da nam da taj dokument“, poručuje Milošević.

Upitan kakav im je plan kad stignu u Beograd, on kaže da će se parkirati ispred vlade i sačekati sutrašnji radni dan ministarstva.

„Očekujemo da ministar primi našeg predstavnika i očekujemo da se pregovori nastave. Mi smo mu tu kao podrška i ništa drugo“, kaže on, podsetivši da su imali pet zahteva, da su četiri ispunjena, a jedino je bio sporan zahtev u vezi sa suncokretom. Podseća da je prvi njihov zahtev bio 700 evra po toni suncokreta, ali da su u pregovorima pristali na 600 evra, „i ni to nisu ispunili“.

„Uljara ne da svoje, država ne da svoje, prinuđeni smo na ovakav gest, jer smo više puta izmanipulisani“, poručio je on.

Kaže i da ih je na putu ka Velikoj Plani sačekala policija sa četiri vozila koja je pokušala da ih odgovori od daljeg puta, ali dodaje da ipak idu u Beograd.

„Zašto, na kraju krajeva, da beogradska deca ne vide traktor i ono što ih ‘lebom ‘rani“, navodi on.

Ističe i da ne želi da bilo kome od poljoprivrednika nešto bude zakinuto kako bi drugima zahtevi bili ispunjeni.

„Ako imate 12 dece a 10 bombona, onda neko neće biti zadovoljan. Mi to ne želimo. Hoćemo da svi budemo namireni… Matematika je jednostavna – neka od 10 bombona naprave 12“, istakao je Milošević.

Prema procenama poljoprivrednika, koji ne idu auto-putem, već starim putem, očekuje se da u Beograd stignu između 21.30 i 22.00.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare