Raste pobuna protiv novog dalekovoda u niškom naselju Brzi Brod

Vesti 29. jul 202212:12
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Stanovnici Pustorečke ulice u niškom naselju Brzi Brod pobunili su se ovih dana zbog početka gradnje novog dalekovoda u blizini njihovih kuća, a nakon što su saznali da će trasa dalekovoda ići pored dečjih i sportskih igrališta, tik uz crkvu i preko parka u naselju Brzi Brod, protiv izgradnje pobunili su se i ostali stanovnici tog naselja.

Meštani su pokrenuli potpisivanje peticije i najavili protest ukoliko trasa dalekovoda ne bude izmeštena dalje od njihovog naselja ili izgrađena podzemno.

„Dalekovod koji će se graditi biće velike snage, dva puta 220 kilovolti i ne želimo da kablovi vise iznad glava naše dece dok se igraju u parku i na igralištima. Zašto bi jedino kroz naše naselje žice išle nadzemno, a kroz druge delove podzemno, zar smo mi gradjani drugog reda“, istakli su stanovnici Brzog Broda.

Oni su kazali da ne žele da izgradnju stopiraju, već traže da projekat bude izmenjen tako da ne ugrožava bezbednost i zdravlje žitelja tog naselja.

Stanovnica Pustorečke ulice Biljana Vasić podsetila je za agenciju Beta da su meštani tek nedavno saznali da kreće gradnja dalekovoda pored njihovih kuća, iako je Plan detaljne regulacije sa novom trasom dalekovoda donet još 2014. godine, a Plan generalne regulacije godinu dana nakon toga.

„Niko nas iz opštine ili grada za sve ove godine nije obavestio o tome. Saznali smo tek ovog meseca kada su počeli da nas pozivaju iz Uprave za imovinu zbog nepotpune eksproprijacije delova naših dvorišta“, kazala je Vasić.

Ona je kazala da su se zbog izgradnje dalekovoda u neposrednoj blizini svojih kuća meštani obratili dopisom gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski i Upravi za imovinu, a razgovarali sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

„Od njih smo saznali da u blizini naše ulice postoji i podzemni dalekovod, koji sada treba da se izmesti da bi prošao novi sa dva voda. Niko u našem kraju nije znao za taj podzemni dalekovod i sad se pitamo kako će ga izmestiti i postaviti novi kad se na tom prostoru proširilo groblje“, rekla je Vasić.

Prema njenim rečima, meštani i dalje imaju brojne nedoumice u vezi sa gradnjom dalekovoda, ali su prvenstveno zabrinuti koliko će novi dalekovod ugrožavati njihovo zdravlje, jer prema informacijama koje imaju biće udaljen od pojedinih kuća svega šest do osam metara.

Vasić je podsetila da se radi o kućama koje su legalno izgradjene, na placevima koje su gradjani kupovali od nekadašnje Opštine Niš. U preduzeću Elektromreža Srbije (EMS) su, međutim, kazali za agenciju Beta da nema širenja koridora dalekovoda i da će novi dalekovodi biti izgradjeni unutar postojećeg koridora.

Prema njihovim rečima, udaljenost objekata u Pustorečkoj ulici od nove trase koja se gradi je uglavnom više od 80 metara.

Komentari

Vaš komentar