Rasprava o Prajdu u studiju N1: Optužbe za „vređanje morala“ i diskriminaciju

Vesti 08. sep 202218:5935 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U burnoj raspravi u emsiji Dan uživo predstavnica pokreta Dveri Radmila Vasić optužila je aktiviste za ljudska prava da „vređaju moral“ većine stanovnika Srbije, dok je Ana Petrović iz organizacije Da se zna upozorila protiv demagogije koja dovodi do nasilja.

Pročitajte još:

Na pitanje da li može da pozove pristalice Dveri da sve prođe bezbedno 17. septembra, kada je zakazan Evroprajd u Beogradu, Vasić je pozvala državne organe da otkažu manifestaciju, a građane da se okupe na „porodičnoj šetnji“.

Petrović je „zahvalila“ Vasić jer je time pokazala „kako se odnosite prema porodici, tradicionalnoj, ovakvoj ili onakvoj“.

„Ne možete govoriti kakve su porodice i kakve one članove imaju, ali budite sigurni da ste upravo sada diskriminisali veliki broj dece, da ste im nacrtali jedan užasan znak iznad glave“, rekla je Petrović.

Vasić je ponovila da Dveri traže zabranu Prajda što pre, navodeći da pozivaju na poštovnaje Ustava i Zakona o javnom okupljanju, stava „većinske Srbije“ i petrijarha Porfirija.

„Pozivam i organizatore Evroprajda da pokažu odgovornost, jer su i oni građani ove zemlje“, rekla je ona.

Na pitanje čime se to krši Ustav, nije odgovorila, već je rekla da se krše „javni moral“ i „javno zdravlje“.

Predstavnica Dveri je kazala da ih brinu, kako je rekla, ciljevi Beograd Prajda i LGBT zajednice – donošenje zakona o rodnom identitetu, zakona o istopolnim zajednicama, poboljšanje položaja transrodnih osoba i obrazovanje mladih.

„Traže čak i izvinjenje za one koji su kažnjeni do 1994. godine kada se to smatralo za bolest!“ kazala je Vasić i dodala da im naročito smeta obrazovanje o homoseksualnosti i transrodnosti.

Petrović je rekla da je tačno da traže da se uvoji zakon o istopolnim zajednicama, zato što pripadnici LGBT+ zajednice jesu građani ove zemlje, i pošto imaju iste obaveze, moraju da imaju i ista prava.

„Dok govorite takve stvari morate da budete svesni da sam ja živa osoba koja sedi pored vas, da postojim. Ja imam porodicu, imam ćerku, niko ne može da kaže da sam ja ‘uvezena’ da promovišem neka prava koja mi ne pripadaju – pripadaju mi“, rekla je Petrović.

Rekla je i da zahtevaju da se prekine upravo takav narativ protiv LGBT+ zajednice, jer ne promovišu „nikakve devijantnosti“ kako se tvrdi, a na njih se stavlja stigma.

Dodala je da upravo u Ustavu piše da je Srbija sekularna dežava, što znači da odluke da li se nešto održi ne donosi Crkva, mada nema ništa protiv nje, kao i da u LGBT+ zajednici ima vernika različitih verskih zajednica, uključujući SPC.

Vasić je prokomentarisala najave organizatora Prajda da će šetati čak i ako bude zabrane i ocenila da to znači da oni poštuju Ustav „samo kad njima odgovara“.

Na pitanje zašto bi odustali od šetnje kada je Ustavni sud doneo odluku da su prethodne zabrane Prajda bile neustavne, Vasić je rekla da su se „okolnosti promenile“ zbog kovida i toga da se „većinski narod oseća ugrožen ovom ideologijom“.

Upitana na osnovu čega tvrdi da se radi o ideologiji, nije objasnila, ali je tvrdila da „seksualno opredeljenje i orijentacija ne spadaju u ljudska prava“ i da LGBT zajednica nema probleme u Srbiji.

Navela je i da su Dveri „protiv nasilja, protiv svake diskriminacije“, na šta je Petrović rekla: „Dok sve to radite“.

Istakla je da njena organizacija „Da se zna“ beleži primere nasilja i pretnji prema LGBT+ zajednici.

„Hajde da se bacimo na činjenice. Samo u avgustu imamo pet puta više prijava nego u svim mesecima do sada od početka ove godine“, rekla je Petrović.

Radmila Vasić je navela da je pogledala sajt „Da se zna“ i videla da „ima svega desetak ili dvanaest prijava da je bilo nekih… napada“, što je Petrović oštro negirala.

„Reći ću samo da su sve publikacije dostupne na našem sajtu, ako neko misli da je ovaj argument validan neka ode i pročita“, kazala je ona, ističući da postoje publikacije za prethodnih pet godina u PDF formatu.

Vasić je komentarisala i same organizatore Prajda, tvrdeći da nisu doprineli da se poboljšaju prava LGBT zajednice.

Petrović je podsetila da se organizacija kojoj pripada ne bavi organizovanjem Prajda, nego bezbednošću LGBT+ osoba.

„Bezbednošću koja je narušena sa narativom da mi nekog vređamo, da smo nešto uzeli… Sav taj sklop demagogije koji se svakodnevno plasira, koj i vi ovde plasirate, dovodi do toga da se nasilje povećava“, kazala je Petrović.

Komentari

Vaš komentar