Rasprava o himni u novopazarskoj školi i u Skupštini Srbije

Vesti 07. sep. 202111:11 > 18:189 komentara
Podeli:
Skupština Srbije
Izvor: N1

Poslanik SDA Enis Imamović upozorio je u Skupštini Srbije da je na delu progon jedne novopazarske učiteljice od režima i režimskih medija, sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka, napominjući da se u zakonu i Ustavu Srbije o upotrebi državnih simbola i himne nigde ne pominje nadležnost ministra prosvete.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da se u režimskim medijima prenosi snimak sa društvenih mreža i da se takvim ponašanjem presuđuje da je učiteljica „srušila državu i napravila katastrofu“.

Policija i tužilaštva kriju pravog nalogodavca ovo političkog progona i obračuna, rekao je Imamović i upitao ko je naredio uzimanje izjave učiteljice iz novopazarske škole koja 1. septembra nije pustila đacima državnu himnu „Bože pravde“, već im pustila nezvaničnu himnu Bošnjaka.

POVEZANE VESTI:

Imamović je naveo primer iz Čačka gde je, takođe, emitovana pogrešna himna i pitao da li je i tamo upućena prosvetna inspekcija.

Poslanik Stranke pomirenja i pravde Samir Tandir zatražio je informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova šta je učinjeno povodom ubistva novinara Edina Hamidovića u Sjenici.

Odgovor nadežnih državnih organa mora biti brz, efikasan, da nikome nikad ne pada na pamet da uzima pravo i pravdu u svoje ruke, upozorio je Tandir.

Pozdravljamno hapšenje „beogradskog Belivuka, ali i sandžački Belivuk mora biti uhapšen“, rekao je on i naveo: „Znamo ko je povukao obarač, ali važno je ko je dao političku podršku, to treba da ispitaju policija i tužilaštvo“.

Tandir je zatražio smenu šefa policije i tužioca u Sjenici.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pozvao je državu da se ne povodi za tendencioznim novinskim naslovima prema slučaju intoniranjem himne.

„Moja deca idu u tu školu i rekla su mi da je intonirana himna u školi. Pozivam državu da se pažljivo ispita šta se dogodilo i da se ne podižu tenzije između dva naroda“, rekao je Bačevac.

Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da niko ne podiže tenzije, ali treba reći da je umesto himne Srbije, emitovana himna sandžačkih Bošnjaka.

„Srbija obezbeđuje visok stepen prava svoh nacionalnim manjina, ali simboli države moraju da se poštuju i tamo gde žive manjine, himna, zastava i grb i nedopustive su izjave političara koje pravdaju ovakve postupke“, rekao je Milićević.

Milićević je rekao da se Srbija nikad nije mešala u unutrašnja pitanja drugih država, ali je stajala uz svoj narod gde god je živeo.

Izvor: RTS

„Konkretno pitanje Vladi Srbije, ali i vladi Crne Gore jeste šta je radio kvazi političar (Nenad Čanak) u štabu onih koji su učestvovali u protestima protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju“, upitao je Milićević.

Rozalija Ekres iz poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara pozdravila je program „Moja prva plata“i navela da je i njena matična kuća Mađar So konkurisala za taj program, ali zbog nedostatka novca u programu, umesto pet, samo dva mlada čoveka su uspeli da zaposle.

Pitanje za resorno Ministarstvo rada i zapošlhavanja je da li bi bilo moguće da u nastavku ovog značajnog programa svi prijavljeni kandidati, sa kojima se poslodavci povežu i iskažu potrebu za njihovo radno angažovanje, budu uključeni u naredni program, rekla je Rozalija Ekres.

Komentari

Vaš komentar