Rasprava Grenela i Čitaku na Tviteru oko Vidovdana

Vesti 29. jun 202109:26 > 12:04 61 komentara
N1/arhiva

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao je juče Vidovdan na Tviteru, što je izazvalo polemiku sa bivšom ambaadorkom Kosova u Vašingtonu Vljorom Čitaku.

„Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na današnji dan 1389. godine počela je bitka protiv Osmanskog carstva na Kosovu. Danas je dan sećanja na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike“, napisao je Grenel na tviteru.

Na Grenelovu čestitku, kako prenosi Kosovo onlajn, reagovala je Čitaku i navela da bitka 1389. godine nije bila srpska bitka, već je u njoj učestvovala balkanska vojska koja se borila protiv Osmanlija.

„Bila je to balkanska vojska koja se borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas kao taoce“, napisala je Čitaku na svom tviter nalogu.

Posle te objave, oglasio se Grenel koji joj je savetovao da je bolje da „pruži ruku“, nego što „u svemu nalazi uvredu“.

„Suviše lako se nađete uvređenim. Mora da je iscrpljujuće kada u svemu pronalazite povod za bes. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku“, poručio je Grenel Vljori Čitaku.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je, reagujući na raspravu između Čitaku i Grenela, rekao da „ko nema svoju istoriju, mora da krade tuđu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare