Rašković Ivić ostaje pri tvrdnji da je Palma podvodio devojke konzulu iz Italije

Vesti 11. jun. 202114:1340 komentara
Podeli:

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da ostaje pri svojim tvrdnjama o tome da je Dragan Marković Palma pokušao da podvodi devojke počasnom konzulu Srbije u Italiji Robertu Veraldiju.

Kao bivša ambasadorka u Italiji, Sanda Rašković Ivić navodi da je o tom događaju čuli lično od Veraldija, kao i od drugih članova italijanske privredne delegacije koja je 2011. posetila Jagodinu.

„Druga je stvar što je ceo establišment, i Palma i Dačić, napravili jedan veliki pritisak na Italijana Veraldija. To nije ništa novo, Palma je juče dobio veliku podršku od Vučića, i sve nas koji smo govorili o onome što se dešavalo u Jagodini, nazvao lažovima, što ja ocenjujem kao jednu skandaloznu stvar, gde se Vučić sveo na Palminog portparola“, rekla je Rašković Ivić.

POVEZANE VESTI

Marković, koji je u to vreme bio gradonačelnik, a danas je predsednik Skupštine grada Jagodina rekao je prethodno da su tvrdnje potpredsednice Narodne stranke neistinite.

Rašković Ivić izjavila je danas da će ta stranka, ukoliko dodje na vlast, vratiti penzionerima „oteti“ procenat penzija, koje su u periodu od 2014. godine do 2018. godine bile smanjene za jedan procenat u cilju fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenja budžetskog deficita.

„Ako bude sreće, vratićemo direktno penzionerima, a ako ne, mi ćemo to učiniti naslednicima tih penzionera. Mi nećemo čekati da ljudi pravdu traže po evropskim sudovima, da se tamo ganjaju, troše vreme i energiju, nećemo tražiti i moliti da budu strpljivi“, izjavila je Rašković Ivić na današnjoj konferenciji za novinare u sedištu Narodne stranke.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2013. godine obećavao da niko „neće smeti da dira penzije“, ali da je već sledeće godine krenuo u „pljačku i otimačinu“.

„Ušao je u svaki bankovni račun penzionera koji je primao više od 25.000 dinara“, ocenila je Rašković Ivić.

Najavila je i da će ta stranka od sutra krenuti u akciju „Vratićemo otete penzije – Mi držimo reč“ i da će na štandovima širom Srbije podsetiti javnost na „veliku nepravdu i otimačinu koja je uradjena“.

Borović: Ustavni sud saučesnik nečasne radnje

Funkcioner Narodne stranke Borislav Borović izjavio je da su i neke zemlje Evropske unije pokušale da primene ovaj scenario, ali da su ubrzo morale da ih vrate.

„Grčka i Rumunija su uzele penzije, ali njihove sudske instance su im poništile to i odmah posle toga su penzije morale biti vraćene sa kamatama“, rekao je Borović.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud u Srbiji postao je „saučesnik te nečasne radnje“ time što je odbio da raspravlja o ustavnosti.

„Sud je objasnio da on ne može da ulazi u argumente Vlade oko javnog interesa ekonomskog. Sud se složio da su penzije imovina, ali da nigde nije zapisano kolika je ta imovina. To narodski znači da kada bi Vlada smanjila penzije na 1.000 dinara, ili jedan dinar, to bi za Ustavni sud bilo u redu“, kazao je Borović.

Funkcioner ove stranke napomenuo je da postoji još jedna posebna grupa od oko 400.000 penzionera koji su oštećeni.

„To su penzioneri koji su ulazili u penzije u godinama kada je zakon trajao. Tako da su oni automatski bili uskraćeni, odmah im je penzija bila smanjena 10 odsto, tako da su oni dvostruko oštećeni. Odmah u startu im je bila manja penzija, a sada im ne vraćaju, što rade drugim penzionerima“, istakao je Borović.

Komentari

Vaš komentar