Rašković Ivić: Izbor Orlića i njegove „ženske verzije“ ne slute na dobro

Vesti 02. avg 202210:14 > 10:58 16 komentara
Sanda Rašković Ivić
N1/arhiva

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da se na konstitutivnoj sednici parlamenta u ponedeljak odmah videlo da se stvari u Skupštini neće menjati onako kako su se svi u Srbiji nadali - da će moći da se postigne parlamentarna, argumentovana debata. "Sama reakcija naprednjaka na kratku, jezgroviti, gospodstvenu lekciju profesora Jankovića, sa dobacivanjem, lupanjem i užasnom bukom jasno je rekla šta se sprema", rekla je Rašković Ivić za N1.

„Sam izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine i potpredsednica Sandre Božić ne slute na dobro. Orlić i njegova ‘ženska verzija’ poznati su po drskosti, svađalaštvu, upadanju u reč, vređanju i zameni teza. Dovoditi takve ljude da vode parlament nekako meni ne daje nade da će on izgledati mnogo drugačije od onog od 2016. do 2022. godine. Od 2020. do 2022. to je bio jednopartijski parlament sa nekoliko satelita i više je ličio na GO SNS, sa njihovim gostima“, rekla je Rašković Ivić u Novom danu N1.

Povezane vesti

Negodovanje zbog govora Jankovića je, kako je rekla, jasan signal da režim i njegovi predstavnici u parlamentu ne trpe ni najdobronamerniju, očinsku, naznaku kritike.

„Janković je govorio u slavu parlamentu i o opasnosti da se on razvlasti i padne u ruke jednog čoveka. Drugo je to što su se oni prepoznali da je njihov gazda jedina institucija ovde, koja je parlament i vlada sve ostalo“, istakla je Rašković Ivić.

Ocenila je da bi bilo dobro da režim i njegovi predstavnici prestanu da od opozicije prave neprijatelje i da na primedbe i predloge opozicije reaguju normalno, da slušaju, razmisle i onda se argumentovano usprotive ili slože s onim što je rečeno.

„Mi ćemo se kao opozicija truditi da sve što je dobro za Sbriju argumentovano odbranimo i da nametnemo i neka svoja rešenja, a na građanima je da to i vide“, kazala je poslanica NS i dodala da je na vlasti u parlamentu da „stave prst na čelo“ i podsetila da su uz svu medijsku blokadu, mrak, pritiske i zastrašivanja, izgubili pola miliona glasova što je mnogo.

„Mi smo već napravili koordinaciju sa nekoliko stranaka i pokreta. Ima nas 35 poslanika koji ćemo kooridnisano delovati u smislu tema od ključnog značaja kao što su KIM ekologija…Mi smo izrazito protiv Rio Tinta i prekopavanja, trovanja Srbije. Ne boru i litijumu ne samo u slučaju Rio Tinta, već za bilo kakve druge firme. Tu će biti i koordinacija oko zdravstvenih tema, dostupnosti zdravstvene službe, oko ekonomije…Ima puno stvari koje nas spajaju i oko kojih ćemo delovati jedinstveno“, kaže poslanica NS.

Podržavaće, kako je dodala, i druge aktivnosti za koje misle da su dobre za građane Srbije koji budu dolazile od stranaka iz opozicije, „jer je režim i vlast potpuno diskreditovala samu sebe i pokazala da su njene aktivnosti bile uglavnom usmerene na lično bogaćenje, zastrašivanje i zamagljivaje javnosti.

Ona je naglasila da i poslednja „histerija“ na severu Kosova koja je trajala dva dana se ne može reći da je nešto što se dogodilo na dobrobit srpskog naroda na KiM i građana Srbije.

„Žena sam koja je i pored svega optimista, ali teško mi ide optimizam u ovom slučaju. Mislim da nas čekaju teška borba, velika iskušenja i da izbor predsednika i potpredsednice iz SNS-a i predsednika poslaničkog kluba govore o tome da neće biti mira i parlamentarizma među maslinama i da će se nastaviti jedna ružna praksa koja je postojala od 2016. do 2020. godine. Spremni smo da ukrstimo argumente i nadamo se da će nam prilika biti pružena“, rekla je Rašković Ivić.

Rašković Ivić i Savo Manojlović bili su gosti Teme dana. Pogledajte snimak:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare