Rašeta: Ambasador Hil i senatori predočili surovu istinu Beogradu

Vesti 20. apr 202213:27 > 14:3698 komentara
Dragoslav Rašeta
Izvor: N1

Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put izjavio je u emisiji N1 Studio Live da "ne možemo očekivati od tehničke vlade da donosi neke mere koje bi značile bitno okretanje u spoljnoj politici Srbije". "Ali su ambasador Hil i senatori predočili surovu istinu Beogradu, odnosno da od 2008. godine i potpisivanja SSP, on je u obavezi da uskladi spoljnu politiku sa EU, ali i ekonomsku situaciju, da zna sa kojim državama obavlja robne razmene, da zna odakle dolaze investicije, ko otvara fabrike, gde građani rade, tako da Beograd treba da bude svestan koje bi bile posledice traženja nemogućeg kursa proruske politike, što bi bio neki ekonomski suicid Srbije", kaže Rašeta.

Mišljenja je da i dalje postoji „strategija strateškog strpljenja prema Beogradu od Vašingtona“.

„Ali, poruka koju su senatori poslali je da to neće biti tako do kraja“, kaže.

Povezane vesti

Dodaje, govoreći o sankcijama Rusiji, da je ono što smo mogli da čujemo na konferenciji da se „ne očekuje da Srbija prednjači u nekim sankcijama“.

„Ali će verovatno to biti okvir sankcija koji će onemogućiti Rusiji da izigra već postojeće sankcije, zatvaranje neba…“, kaže.

Rašeta ističe da ne možemo očekivati od tehničke vlade da donosi takve mere koje bi značile „bitno okretanje u spoljnoj politici Srbije“.

„Ali su ambasador Hil i senatori predočili surovu istinu Beogradu, odnosno da od 2008. godine i potpisivanja SSP, on je u obavezi da uskladi spoljnu politiku sa EU, ali i ekonomsku situaciju, da zna sa kojim državama obavlja robne razmene, da zna odakle dolaze investicije, ko otvara fabrike, gde građani rade, tako da Beograd treba da bude svestan koje bi bile posledice traženja nemogućeg kursa proruske politike, što bi bio neki ekonomski suicid Srbije“, kaže Rašeta.

Posledice bi, kaže, mogle biti ogromne.

„Dešavaju se geopolitičke promene koje se nisu desile u Evropi od pada Berlinskog zida, grupisanje dva bloka, i poruka Vašingtona koji hoće da učvrsti svoje redove“, kaže Rašeta.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kaže da je „pozicija od koje se ni SAD ni EU nisu pomerale ta da bi se normalizacija završila u nekom obliku priznanja“.

„I Evropi i SAD odgovara stabilan Balkan, Balkan koji je ekonomski povezan, koji sarađuje i sa EU i sa Vašingtonom, Balkan koji pripada evroatlantskoj porodici“, kaže Rašeta.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar