Rama u UN kritikuje Martijev izveštaj, poziva Srbiju na priznanje Kosova

Vesti 24. sep 202220:0012 komentara
Edi Rama
Izvor: REUTERS/Eduardo Munoz

Premijer Albanije Edi Rama od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zatražio je da prihvati zahtev Albanije za podnošenje novog izveštaja sa dokazima i činjenicama, koji je u suprotnosti sa izveštajem Dika Martija, a koji je, prema njegovim rečima, namerno ocrnio OVK, ali i istoriju samog Kosova, piše Kossev.

Povezane vesti

Rama je rekao da je ovaj izveštaj fikcija i fantazija, ali je kao još ozbiljnije opisao to što su, na osnovu onoga što je švajcarski političar pisao 2011. godine, danas lideri OVK nepravedno zatvoreni.

„Godine 2011. donet je izveštaj Dika Martija gde je kosovska vojska optužena za trgovinu organima… Ne samo da su mnogi poverovali, postali su ključni faktori za osnivanje Specijalizovanih veća i jedan od najozbiljnijih slučajeva manifesta protiv nezavisnosti Kosova. Nigde na Kosovu i ni u jednoj zemlji nije pronađen nijedan dokaz ili indicija, a ipak su Specijalizovana veća uhapsila Hašima Tačija bez optužnice. Čekao je godinu dana u zatvoru dok nije zvanično optužen. Zamislite vašeg predsednika da skinu sa funkcije i odvedu u treću zemlju, gde ga drže u pritvoru godinu dana bez ikakve zvanične optužbe. Čak ni jedna reč optužnice nema veze sa izveštajem Saveta Evrope o navodnom krivičnom delu trgovine ljudima, fantazija u celosti, monumentanli neuspeh na međunarodnom nivou, ocrnjivanje jedne zemlje. Mislimo da će Skupštini biti potrebna istina i da će prihvatiti zahtev Albanije da se uradi naknadni izveštaj…“, rekao je Rama, a prenosi Kossev.

Srbija da prizna Kosovo, otvoreni Balkan će pomoći u procesu dijaloga

On se, govoreći u Skupštini UN, osvrnuo na inicijativu „otvoreni Balkan“, navodeći da je put bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana jedini koji vodi napred.

Rama je sa govornice UN još jednom pozvao zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi, počev od Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, ali je pozvao i Grčku i Tursku.

„Poruka Otvorenog Balkana je da nije potrebno sve dogovoriti da bi se ostavila mračna prošlost i da bi se okrenulo ka budućnosti. Jačanjem odnosa sa Srbijom radi unapređenja bilateralne saradnje, Albanija neće skrenuti sa puta u priznavanju Kosova. Vreme je da Srbija i Kosovo rade na sporazumu koji podržavaju EU i SAD. Dijalog je jedini način i uveren sam da će Otvoreni Balkan pomoći ovom procesu“, rekao je Rama.

Tokom govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, premijer Albanije Edi Rama jasno je stavio do znanja Srbiji da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu i suverenu Republiku.

Komentari

Vaš komentar