Rakić Vodinelić o Bratislavu Gašiću: Što volim ministre koji lako metanišu gazdi

Vesti 01. nov 202209:34 15 komentara
N1

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić izjavila je u Novom danu da je odluka Aleksandra Vučića o postavljenju Bratislava Gašića na mesto ministra unutrašnjih poslova "ruganje građanima Srbije".

„Znamo šta je on rekao o toj novinarki. A ja bih o njemu rekla: ‘Što volim ministre koji lako metanišu gazdi! A još više volim predsednika Republike i premijerku koji tako lako ponižavaju građane i građanke ove zemlje’. To je ruganje, ništa drugo nego ruganje, da Bratislav Gašić bude član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. To je čovek koji ne može da se stara o tome. Ja bih mogla da razumem to, jedino kao stvaranje nekog posebnog tela za progon i kontrolu ženskih unutrašnjih neprijatelja“, navela je ona.

Pročitajte još

Dodala je da se nada da hrabre žene neće podnositi lako to ruganje.

„Oni se nama rugaju u lice, a mi to još uvek mirno podnosimo. Nadam se da ljute žene i devojke to neće lako podnositi“, istakla je Rakić Vodinelić.

Smatra da ima važnijih tema u državi o kojima mora da se priča, ali napominje da ova tema „uopšte nije nevažna“.

„Žene u ovom društvu uopšte ne uživaju neki dobar položaj. Uostalom, imamo toliko podataka o nasilju nad ženama i mislim da je ovo dobar povod da se građanke saberu i da protestuju protiv toga. Za mene je to tema kao što je priča o tablicama na Kosovu. U toj predstavi učestvuju predstavnici i Beograda i Prištine, poigravajući se na jedan ružan način građanima koji tamo obespravljeno žive“, napomenula je gošća N1.

Govoreći o predsedniku Alakesandru Vučiću, ona je navela da on veoma često prekoračuje svoja ovlašćenja.

„Naročito voli da se meša u rad pravosuđa, i to pre svega preko Javnog tužilaštva. I ja jedva čekam da se pojavi knjiga mojih kolega u kojoj će se videti koliko je puta predsednik prekršio Ustav vršeći ovlašćenja na koje ni Ustavom ni Zakonom o predsedniku nije ovlašćen. Uostalom, ovu Vladu Srbije je sastavio on“, naglasila je Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, činjenica da je on sastavio Vladu se nije krila nijednog trenutka, jer ona „smatra da ima potrebe da se to krije“.

N1

„On je rekao: ‘Ja sam odlučio ko će biti ministar’ u nekoliko mahova, i to nije bio njegov lapsus, nego on to zaista misli. A nema nikog da mu stane na put, i – molim lepo“, rekla je Rakić Vodinelić.

Komentarišući situaciju na Kosovu i aktuelnu preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, ona je izrazila nadu da neće doći do eskalacije sukoba.

„Sreća je ako se to bude završilo na papirima i na tablicama. Ja se zaista nadam da niko neče uzeti oružje u ruke. Što se tiče barikada, to zavisi i od jedne, i od druge strane. Nadam e da do toga neće doći“, kazala je Rakić Vodinelić.

Odgovarajući na pitanje zašto „nema gneva naroda“ na tekuću situaciju, odgovora: „Građanski gnev može se razviti u uslovima koliko, toliko demokratskih odnosa. A mi od 2013. – 2014. godine živimo u jednoj dobro konsolidovanoj autokratiji. Neki događaji koji su u vezi sa odbranom prirode i surovi obračun sa učesnicima demonstracija pokazuju jasne znake prelaska iz autokratije u diktaturu. A gnev ljudi u strahu i diktaturi prelazi u strah i ćutanje“, podvukla je ona.

Ona je navela da pokušaji vlasti da „utišaju“ novinare TV N1, Nove i lista Danas datiraju „od samog početka“.

„Odnos prema novinarima TV N1, kasnije Nove S i lista Danas je potpuno drugačiji nego prema bilo kom drugom novinaru. Predsednik Republike je prvi povuklao tu liniju neuljudnog odnosa prema novinarima i nipodaštavanja, i naravno da mu se ne sviđa to što se novinari ove dve televizije i jedne ili dve redakcije dnevnih novina ponašaju drugačije nego drugi. Potrebno je da se isključe ‘centri otpora’. To se sada u 21. veku najefikasnije radi preko elektronskih emdija“, zaključila je Rakić Vodinelić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare