Rakić: Srpska lista će učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu

Vesti 16. okt. 202116:28 > 21:3030 komentara
Podeli:

Srpska lista je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da izađe na predstojeće lokalne izbore po zakonima Kosova. To je na konferenciji za novinare saopštio predsednik ove stranke i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić. Na konferenciju Rakića nisu bili pozvani novinari N1, ali ni portala Kossev.

Povezane vesti

Kako je objasnio, ova partija je bila za bojkot izbora ali je napomenuo da je odluka promenjena nakon konsultacija sa predsednikom.

On je najavio da ukoliko do novembra Beograd i Pristina ne počnu razgovore o ZSO Srpska lista ce na severu Kosova napustiti institucije.

„Razgovor je bio težak i naš je stav bio da ne izlazimo na sutrašnje izbore zbog teške bezbednosne situacije, kršenja prava Srba, upotrebe vatrenog oružja i upada specijalaca na sever, ranjavanja Srećka Sofronijevića i drugih razloga. Doneli smo zajedničku odluku da izađemo na izbore u interesu srpskog naroda, pokazujuću da mi nismo ti koji ne poštujemo Briselski sporazum“, rekao je Rakić.

Tokom dana bilo je spekulacija da li će uopšte biti konferencije Srpske liste, ali se u 16 časova medijima obratio Rakić. Međutim, naša redakcija na konferenciju nije bila pozvana, kao ni redakcija portala Kossev.

„Mislio sam da imate neko ozbiljnije pitanje. Svakom prema zasluzi“, ovako je ministar u kosovskoj vladi, i predsednik Srpske liste odgovorio urednici KoSSeva na pitanje, zašto i kada će prestati da selektivno informiše javnost i diskriminiše novinare tog portala.

Petković: Mudra odluka Srpske liste

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je odluka Srpske liste da izađe na sutrašnje lokalne izbore na KiM važna i mudra i da je u interesu srpskog naroda na KiM.

„Ovo nisu obični izbori, važno je da sačuvamo svih srpskih deset opština i na taj način nastavimo borbu za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM“, rekao je Petković za TV Pink.

Petković je pozvao Srbe u južnoj pokrajini da sutra masovno izađu na izbore i glasaju isključivo za kandidate Srpske liste koji, kako je istakao, imaju punu podršku Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U opštinama sa srpskom većinom 26 kandidata

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština, kao i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative „Srpska narodna sloga“, „Narodno jedinstvo“, „Narodna sloga“ i inicijativa „Sloboda“. Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je ranije Srbe da izađu na predstojeće lokalne izbore na Kosovu i glasaju za Srpsku listu jer su, kako je ocenio, svi drugi „razbijači srpskog jedinstva“.

„Mnogo je važno da izađu na izbore 17. oktobra, da pobede kandidati isključivo Srpske liste, koji imaju podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije. Pobedom Srpske liste, čuva se pupčana vrpca između srpskog naroda i Beograda“, naglasio je Petković za RTS.

Komentari

Vaš komentar