Rakić: Opozicija da napusti pregovore o izbornim uslovima i izađe na ulicu

Vesti 26. avg 202117:21 > 17:22 71 komentara
N1/arhiva

Lider Pokreta “Novi 6. oktobar” Vojin Rakić apeluje na ”svu istinsku opoziciju” da odmah objavi prekid ”pregovora sa mafijom o izbornim uslovima” i da ne prihvati izlazak na, kako kaže, lažne izbore koje organizuje mafija. Kao alternativu učešću na predstojećim izborima, Rakić je u razgovoru za portal N1 naveo organizovanje akcija građanske neposlušnosti i masovnih demonstracija, sa zahtevom da bude formirana prelazna vlada stručnjaka koja bi potom organizovala slobodne izbore.

Povezane vesti:

”Naš plan je da se organizuju akcije građanske neposlušnosti i ubrzo posle prvih takvih akcija masovne jednodnevne demonstracije sa zahtevom da šef mafije i Vlada Srbije podnesu ostavke i da svu vlast privremeno preuzme prelazna vlada stručnjaka, čija imena bi bila obelodanjena neposredno pre ili tokom demonstracija. Dovoljan broj ljudi na ulicama navešće šefa mafije da bez nasilja preda vlast koja već odavno nema ni tračka legitimnosti. U slučaju da se opredeli za upotrebu sile, ako je uopšte više ima, neka sam razmisli o posledicama po njega lično i po njegove partijske kolege”, poručio je Rakić.

Prema njegovim rečima, prelazna vlada bi imala dva zadatka: organizovanje slobodnih izbora i sprovođenje tranzicione pravde radi procesuiranja svih, kako kaže, političkih kriminalaca od 1990. do danas.

Lustracija, oduzimanje imovine i zabrana SNS i SPS

”Prelazna Vlada odmah pokreće mehanizme za stvaranje uslova za slobodne izbore i osniva sudove i tužilaštvo za politički kriminal koje raspolaže elitnom specijalnom policijskom jedinicom. Taj novoosnovani deo pravnog sistema imao bi jurisdikciju nad sadašnjim pravosuđem, koje je prevashodno puka grana izvršne vlasti. Hapse se svi politički kriminalci od 1990. do danas i procesuiraju se po hitnom postupku i u skladu sa pravilima tranzicione pravde”, objasnio je sagovornik portala N1 šta predviđa Plan miroljubivog oslobođenja Srbije koji je izneo Pokret ”Novi 6. oktobar”.

Ko je „istinska opozicija“, a ko „podanička stranka“

Odgovarajući na pitanje koje partije i pokrete svrstava u „istinsku opoziciju“, Rakić je rekao da je to ”ona opozicija koja ne prihvata da izlazi na izbore koje organizuje mafija”.

”Kada kažem mafija, mislim na režimsku mafiju, odnosno na kriminalne strukture koje rukovode značajnim delovima izvršne i sudske vlasti. Režim je već diskvalifikovan samom činjenicom da je velikim delom, možda i pretežnim delom, u rukama mafije, a opozicija koja bi prihvatila izbore u organizaciji te mafije dala bi joj legitimitet. Dajući legitimitet mafiji, opozicija oduzima legitimitet sebi i pretvara se u skup podaničkih stranaka u odnosu na režimsku mafiju”, istakao je Rakić.

Rakić je ponovio da se zalaže za lustraciju kojom bi bili obuhvaćeni nosioci pravosudnih funkcija, ali i izvršne vlasti.

”Oni koji nisu činili krivična dela, a davali su na druge načine podršku mafiji, bivaju lustrirani, a njihova imovina oduzeta. Lustracija se kreće od doživotne zabrane bavljenja javnim poslovima do izgnanstva iz gradova, što je uspešno primenjeno u Češkoj posle 1989. godine. Takođe, zabranjuje se delovanje SNS i SPS na teritoriji Srbije. Pokretna i nepokretna imovina tih formacija, koja je inače ogromna, oduzima se i postaje državna svojina koja će se upotrebiti na dobrobit građana Srbije”, naglasio je Rakić, dodajući da poslednja tačka plana miroljubivog oslobođenja Srbije predviđa organizovanje slobodnih izbora i formiranje nove vlade.

„Ne vidim DS na izborima koje organizuje mafija“

Na naše pitanje da li je na temu (ne)izlaska na izbore razgovarao sa predstavnicima Demokratske stranke s kojom je pokret Novi 6. oktobar u maju potpisao Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju, Rakić je odgovrio potvrdno.

”Nezamislivo mi je da Demokratska stranka izađe na izbore koje organizuje mafija. Ta stranka nije izašla ni na izbore 2020. godine, nazivajući ih lažnim. U slučaju da se izborni uslovi do te mere promene da njih ne bude kontrolisala mafija u izvršnoj i sudskoj vlasti, takvi izbori bi naravno bili prihvatljivi i za Novi 6. oktobar. Na njih bi sigurno izašao i DS. Bilo šta manje od toga, odnosno kozmetičke promene izbornih uslova, ne mogu da zamislim da bi bilo prihvatljivo ni za DS ni za Stranku slobode i pravde, niti za bilo koju drugu ozbiljnu, istinsku opozicionu formaciju”, zaključio je Rakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare