Rakić: Nadam se da će Evropska unija omogućiti referendum na Kosovu

Vesti 14. jan 202215:01 > 15:06 9 komentara

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da se još uvek nada i da ima poverenje u Evropsku uniju da će omogućiti da se u nedelju na teritoriji Kosova održi referendum o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

„Ne mogu sa sigurnošću reći da li će EU ispuniti svoje obaveze, jer ovo se ne tiče više niti nas kao ljudi koji će se izjašnjavati na tom referendumu, ovo je pitanje puta ulaska u EU“, kazao je Rakić novinarima ispred Predsedništva, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Povezane vesti:

Prema Rakićevim rečima, referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa je od Srbije tražila upravo EU i važan je za dalje evropske integracije Srbije, zbog čega je poteze Prištine ocenio kao „nedozvoljavanje da Srbija ide ka EU“.

„Mi zahtevamo od EU da pređe sa reči na dela. Dosta su pričali, dosta su obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova jer smo izašli na izbore 2013. godine upravo verujući u bolju budućnost i taj evropski put. Međutim, u nedelju će EU, odnosno Euleks pokazati svoje pravo lice – da li su za priključivanje Srbije tom evropskom putu ili je to samo prazana priča“, ocenio je Rakić.

Naglasio je da Srbi nisu građani drugog reda na Kosovu i da žele da imaju „sva elementarna i osnovna prava kao što imaju i Albanci“.

„Mi ne tražimo ništa više od onih pravila koja imaju Albanci. Neka se izbori održe kao do sada. Uz posredstvo Euleksa i OEBS-a, oni su bili medijatori i sad pozivamo i njih da se uključe u sve ovo i u nedelju otvore biračka mesta“, kazao je Rakić.

On je podsetio da su ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu saopštile ranije da je njihov stav da bi referendum trebalo da se održi i na prostoru Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je ranije da Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo jedino mogu da glasaju na predstojećem referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare