Rakić: Četrdeset raseljenih porodica dobilo podršku da se vrati na Kosovo

Vesti 19. maj. 202217:435 komentara
Podeli:
Izvor: N1, arhiva

Raseljene porodice iz opština Peć i Prizren, njih 40, dobile su podršku da se vrate na Kosovo u okviru projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak.

Kako se navodi u saopštenju, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić rekao je tim porodicama na današnjem sastanku u Beogradu da imaju apsolutnu podršku ministarstva da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli, ističući da je to ujedno i poziv svim raseljenima na povratak.

„Verujem da je ovo veliki dan i za porodice, ali i za nas, jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari unapred kada je reč o povratku, koji je već duže vreme u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene“, kazao je Rakić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da čuje raseljene sa Kosova, kao i da će ta kancelarija pomoći da njihov povratak bude održiv.

„Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u gradjevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć… Želim da zahvalim i gospodinu Rakiću na svemu što čini za naš narod u pokrajini i naše povratnike, a kada radimo zajedno tada rezultati ne mogu da izostanu“, rekao je Petković.

Raseljene porodice sa kojima su danas razgovarali Rakić i Petković su istakle, kako se navodi u saopštenju, da nikada nisu odustale od namere da se vrate na Kosovo i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.

Porodice će na Kosovo biti vraćene projektom „Povratak i reintegracija na Kosovu“ koji finansira Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Medjunarodna organizacija za migracije (IOM).

Komentari

Vaš komentar