Radulović: Naša politika vojne neutralnosti biće sve više pred izazovom

Vesti 14. apr 202218:43 > 18:48 2 komentara
Vlade Radulović
N1

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović izjavio je u Danu uživo da će "naša politika vojne neutralnosti biti sve više pred izazovom". Govoreći o vojnoj isporuci iz Kine, kaže da "ovo nije prvi takav aranžman". "To je proces, ne samo diversifikacije naoružanja, posmatram to i sa aspekta neke potvrde, pokušaja da pokažemo tu našu politiku vojne neutralnosti, tako što ćemo nabavljati nešto iz Pekinga, nešto iz Moskve, nešto iz Brisela...", kaže on.

Govoreći o vojnoj isporuci iz Kine, kaže da, ako se pogledaju tehničke karakteristike tog sistema, „mi tako nešto nismo imali u našim oružanim snagama“.

„To je u tom pogledu veliki iskorak. Imali smo nešto što se zasnivalo na sredstvima nasleđenim iz JNA, pokušavali neke segmente, podsisteme da nadogradimo, ali suštinski nismo uspelo da imamo ovakvo sredstvo“, kaže.

Činjenica je, dodaje, da se već duže vreme, „možda već i nakon 1999. godine, pa naovamo razmišlja šta bi bila okosnica zaštite“.

„De fakto možemo da pozdravimo odluku da se jedno takvo sredstvo nabavi“, kaže.

Govoreći o komentarima iz Hrvatske, kaže da se godinama unazad „pokušava plasirati ta neka svojevrsna trka u naoružanju Beograda i Zagreba“.

„Morate biti svesni da je činjenica da su još neke ratne rane sveže, da nisu zarasle, iako su prošle decenije, čini mi se da je i to sticanje jeftinih političkih poena najbolje u regionu tako što ćete uperiti prstom u druge. Drugo bi bilo da mi sad nabavljamo neke velike količine naoružanja, pa da se zapitamo o čemu se radi“, kaže.

Prema njegovim rečima, „ovo nije prvi aranžman sa Kinom“.

Povezane vesti

„Pre toga ste imali u nekoliko različitih etapa, činjenica je da je tih aranžmana bilo ranije, to je proces, ne samo diversifikacije naoružanja , posmatram to i sa aspekta neke potvrde, pokušaja da pokažemo tu našu politiku vojne neutralnosti, tako što ćemo nabavljati nešto iz Pekinga, nešto iz Moskve, nešto iz Brisela…“, kaže.

Mišljenja je da će „naša politika vojne neutralnosti biti sve više pred izazovom“.

„Mislim da je mnogo problematičnija ta potencijalna saradnja sa Ruskom Federacijom, nego sa samom Kinom, ali je to svakako ozbiljno pitanje i ostaje da vidimo šta nam je činiti“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare