Radovanović: Žrtve se osnaže i prijave nasilje tek posle sedmog ili osmog puta

Vesti 30. dec. 202118:39 > 18:531 komentar
Podeli:
nasilje u porodici
Izvor: Shutterstock

Slavica Radovanović iz Centra za zlostavljanu i nestalu decu i pukovnica MUP-a u penziji izjavila je za N1 da se žrtve uglavnom ne odlučuju da odmah prijave nasilje i da se dešava da tek posle sedmog ili osmog puta doživljenog nasilja osnaže da prijave nasilnika. Policijskim službenicima u takvim situacijama to odmah treba da bude signal da se radi o visokom riziku i da odmah mora da reaguje grupa za koordinaciju u koju su uključene sve nadležne institucije - među kojima su i tužilaštvo i centri za socijalni rad i domovi zdravlja, kaže Radovanović.

Na toj grupi za koordinaciju kojom rukovodi tužilac iznesu se onda svi stepeni rizika i procenjuje se koliko je žrtva u opasnosti.

Ako se proceni da postoji veliki rizik, institucije treba da izrade individualni plan koji podrazumeva da žrtve moraju da budu bezbedne, a to se najčešće radi tako što se izmeste u sigurnu kuću ili na neku drugu lokaciju, kod člana porodice na primer.

Neophodne su, kaže Radovanović i psihološka i materijalna podrška, da joj se, na primer pronađe posao ako ne radi.

Podsećamo, u sredu su u Srbiji ubijene tri žene, U Ulici Sime Šolaje u Somboru, dogodio se požar u kojem su preminule četiri osobe. Kako je potvrđeno za N1, vlasnik kuće Zdravko Goranović ubio je svoju ženu i dve ćerke, a kako je nezvanično potvrđeno, onda se i obesio. Prethodno je zapalio nešto u kući i izazvao požar. Kako mediji prenose, on je pre nekoliko dana pušten iz zatvora u kome se nalazio zbog nasilja u porodici.

Na pitanje da li smatra da je u ovom slučaju pogešno procenjen rizik, Radovanović navodi da kada je u pitanju nasilje u porodici treba imati u vidu da je sve što se događa regulisano Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji ima pre svega preventivni karakter - da spreči da ne dođe do nasilja.

Taj zakon je, kako dodaje, definisao ulogu svih institucija ko kada postupa. Zadaci policijskih službenika su, kada se prijavi nasilje, da se uradi lista rizika i onda se procenjuje da li će se izreći zabrana prilaska i komuniciranja.

Ona dodaje da ako se radi o porodici gde je veliki rizik da će se nasilje ponoviti, zakonom regulisano da sve nadležne institucije treba da se sastanu povodom tog slučaja. Kako se kontroliše da li neko krši tu zabranu?

Radovanović navodi i da kada se izrekne neka od zaštitnih mera, tipa zabrane prilaska, žrtva ima mogućnost da traži produženje mere na još 30 dana. Pored toga, kada policijski službenik izrekne zaštitnu meru, on je dužan da obavesti žrtvu da bilo kakvo kršenje takve mere treba da prijavi policiji i nakon toga policija je u obavezi da odmah reaguje i zaštiti žrtvu. "Procedure su vrlo jasne, samo ih treba primenjivati", navodi Radovanović.

Ona kaže i da policija ima evidenciju i ako se radi o povratnicima u vršenju krivičnog dela nasilja u porodici, ali i da to ima tužilaštvo, a ako su u pitanju maloletna lica i centri za socijalni rad i da se primenjuju za to predviđeni mehanizmi kako bi se žrtva zaštitila.

Kaže da je do 2015. godine imala priliku da prati rad MUP-a, Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici i da ne zna kakva je sada situacija, ali da bi oni trebalo u evidenciji da imaju sve podatke i preduzmu sve mere da se nasilje ponovi. U policiji, dodaje, postoji jasno definisan protokol, čak i reči koje ne bi trebalo uputiti žrtvi koja je uznemirena.

Ti protokoli navedeni su u posebnom izdanju - knjižici sa propisima na kojoj je dok je bila u MUP radila Radovanović. Protokol je štampan 2013. godine uz pomoć misije OEBS-a i više od 1.000 primeraka podeljeno je policjajcima koji izlaze na teren.

Ali od tada je prošlo dosta vremena, kaže Radovanović i protokol bi trebalo da se revidira, da se upodobi sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i da se ponovo štampa.

Po tom protokolu kada se prijavi nasilje policajac ako se radi o krivičnom delu, ako postoje svedoci, povrede, istorijat prijavljivanja mora da obezbedi bezbedno okruženje za žrtvu, da joj uputi reči podrške. "Uzeće izjavu, napraviće listu rizika i obavestiti tužioca, koji treba da preduzme dalje mere i odredi kako će se dalje postupati kad govorimo o procesiuranju nasilnika", kaže Radovanović.

U Somboru zakazala multisektorska saradnja

Na pitanje ko je zakazao u konkretnom slučaju u Somboru, ona kaže da je nezahvalno to reći, ali da misli da se tu apsolutno korodinacija, multisektorska saradnja nije pokazala kako treba. Taj razgovor je, kako ocenjuje, zatajio. "Zamenik tužioca je taj koji predsedava grupi za koordinaciju i on je trebalo da pozove sve predstavnike institucija da se odredi da je to od visokog rizika", kaže.

Naglasila je da nema uvid u konkretni slučaj da li je nasilnik bio u zatvoru na izdržavanju kazne ili je bio samo u pritvoru, ali da svejedno koordinaciona grupa trebalo da napravi bezbednosni indivdualni plan i zbrine žrtvu, pogotovo kada on izlazi iz zatvora jer je on tada slobodan čovek i nema zabrane prilaska.

Radovanović ističe i da je nasilje u porodici veoma složen postupak i da nekada žrtve zbog točka nasilja i moći kontrole ponašanja nasilnika popuste. Pored toga, nasilne osobe su, kako kaže, manipulativne, inteligentne, znaju šta su slabe tačke žrtve i obećavaju da se nasilje više neće dogoditi, da nisu ni krivi, da je neko drugi izazvao problem. "U partnerski odnos se ulazi iz emocija, snova očekivanja i teško je prihvatiti da vam se dešava sasvim suprotno, ono što niste želeli i onda se dešava da pružate šansu nasilniku da se popravi. A ako mu oprostite jedan, drugi, treći put, on smatra da ćete mu uvek popustili i onda se dogodi nešto strašno, kao sada", rekla je Radovanović.

Ona je kritikovala izjavu bivšeg šefa odseka za krvne delikte Žarka Popovića, koji je na televiziji Pink komentarisao slučaj ubistva devojčice Tijane Jurić i na račun njenog oca - Igora Jurića izneo uvrede.

Radovanović kaže da niko nema pravo i ne sme da iznosi takve komentare prema nekome čiji život je ničim izavano prekinut kada je trebalo da bude najlepši za dete koje nizašta nije krivo. "Takvi komentari mogu samo da naškode policiji", rekla je Radovanović i dodala da ljudi iz policije koji su u penziji ne bi smeli sebi da dozvole da izgovaraju takve reči. "Divim se porodici Jurić koja se na dostojanstven i hrabar način nosi sa svim što im se dešava", rekla je Radovanović.

Ona se u ime Centra za nestalu decu zahvalila svim institucija koje su osudile ovu više nego sramnu izjavu.

Komentari

Vaš komentar