Radovanović: Vučić greši, Ustav ne sprečava da se uvede obavezna vakcinacija

Vesti 10. sep. 202109:15156 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/RADE PRELIC

Profesor epidemiologije u penziji Zoran Radovanović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić greši kada kaže da Ustav sprečava da se uvede obavezna vakcinacija, makar samo zdravstvenih radnika, dodavši da su stvari vrlo jednostavne.

„Vi strahujete da ne povredite Ustav, članovi Vlade se boje reakcije EU, a lekari iz Kriznog štaba su smetnuli s uma Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa već mesecima čekaju da im neko pruži pravna tumačenja šta da rade“, naveo je Radovanović u otvorenom pismu Vučiću.

POVEZANE VESTI

Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa, a jedan od zakona koje Ustav ima u vidu je Zakon za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv neke zarazne bolesti može „odrediti obavezna imunizacija … ako se utvrdi opasnost od prenošenja“, naveo je Radovanović.

On je ukazao da je u konkretnoj situaciji sve mnogo jednostavnije, jer je 19. marta 2020. proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, odnosno vanredna situacija. „Još se nisu stekli uslovi za njenu odjavu, tako da ministar zdravlja ima pravo (i dužnost kada epidemiološka situacija zahteva) da naredi vanrednu vakcinaciju“.

Radovanović je podsetio da se Ustavni sud Srbije još 2017. godine izjasnio da obavezna vakcinacija nije u koliziji sa Ustavom, čak ni u redovnim prilikama, dodavši da je razumljivo da ta odluka posebno važi za vanredne okolnosti, a naročito za određene kategorije zaposlenih.

Prema Radovanoviću, u Vladi Srbije bezrazložno strepe od reakcije EU, jer se Evropski sud za ljudska prava ovog aprila izjasnio da obavezna vakcinacija ne povređuje pravo na poštovanje privatnog života po članu 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On smatra da niko Srbiji ne bi zamerio ako bi, poput mnogih zapadnih zemalja, uvelao potrebne mere, ali stoji optužba da nismo demokratski, već hibridni režim.

„Ako su lekari iz Kriznog štaba zaboravili Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a to im je osnova za legalno delovanje tokom poslednjih 18 meseci, ne mogu beskonačno da čekaju pravno tumačenje“, kazao je Radovanović i upitao ko će im ga dati kada to pitanje zvanično ne pokreću

Navodeći da je Srbija jedna od nekoliko zemalja koje su najgore prošle tokom ove pandemije u celom svetu, Radovanović je istakao da nad odgovornima lebdi optužba za krivično delo ponavljanog nepostupanja po zdravstvenim propisima u toku epidemije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar