Radovanović: Vlast ne čini ništa na promociji vakcinacije

Vesti 29. mar. 202109:40 > 11:3616 komentara
Podeli:

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je epidemiološka slika dramatična, jer dnevno imamo oko pet hiljada zaraženih i da je Srbija, po svim kriterijumima, na skali od jedan do deset "crna zona", odnosno desetka.

„Situacija je dramatična, ali mi od Đurđevdana ne preduzimamo prave mere, na koje je ukazivalo Udruženi protiv kovida. Pozdravljamo što se vakcinišu susedi, ali daj da nešto uradimo za naše građane“, rekao je Radovanović.

On je naglasio da Srbija ima blaže mere od ostatka Evrope i da bi njihovo dalje ublažavanje, uz goru situaciju od drugih, bilo apsurdno.

Na pitanje zašto se predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije vakcinisao, iako je više puta najavljivao, Radovanović je ocenio da su nejasni razlozi.

„Da li on sumnja u vrednost vakcine ili se boji igle ili dobija neku zaštitu što medicinski nije mudro, šta god da je razlog nije lepo da deset puta pogazi svoju reč“, rekao je.

Za vakcinaciju ljudi iz regiona, Radovanović kaže da je plemenita, ali da je trebalo misliti i kako da se pomogne našim građanima.

„Stvoren je nepotreban rizik i ti koji putuju izlažu se zaražavanju, ta masa ljudi, od kojih su neki sigurno zaraženi, predstavlja dodatni rizik i za nas. Nabavili smo 15 miliona vakcina, a nismo uspoeli da dođemo do milion vakcinisanih, a ideal nam je tri miliona. To je pet vakcina po svakom, to je megalomanski. Onda smo zaboravili šta ćemo s tim vakcinama, to je kao da imamo neuračunljivu tetku koja ode na pijacu i kupi sve jagode, a alergična je i onda ih stavi u podrum“, rekao je.

Kako kaže, ništa se ne radi na promociji vakcinacije, već nam je bilo važno da kupimo više od ostalih.

„Sa prorežimskih medija često imate suprotnu poruku, dovode antivakcinaše koji tvrde da su vakcine opasne, da su delo Bila Gejtsa. Populacija je sluđena“, kaže epidemiolog.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar