Radovanović: Vlast da odgovara zbog broja preminulih u poslednja tri meseca

Vesti 15. nov 202113:14 14 komentara
Korona, bolnica, pacijenti, zaštitno odelo, kreveti, covid 19, korona virus,
N1

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je da bez obzira na smanjen broj novozaraženih koronavirusom, nadležni u Kriznom štabu i državi moraju da snose odgovornost zbog velikog broja preminulih od posledica infekcije, naročito u protekla tri meseca.

Radovanović je agenciji Beta kazao da se uveliko zakasnilo s uvođenjem kovid propusnica i da je država morala da uvede rigorozne protivepidemijske mere još u avgustu.

„Broj novozaraženih je prema zvaničnim podacima poslednjih dana smanjen, ali još uvek se ne može precizno reći da li je to zbog kovid propusnica ili sve veće prokuženosti stanovništva. Nedopustivo je da je država i u ovom petom talasu objavljivala netačne podatke o broju preminulih, kada se zna da je svaki dan umiralo po 200 ljudi“, rekao je epidemiolog.

Povezane vesti

Po njegovim rečima, vlast vodi „šibicarsku“ politiku kada umanjuje broj preminulih i zaraženih.

„Oni se plaše pada popularnosti. Njih više interesuje stranački rejting nego zdravlje ljudi“, ocenio je Radovanović.

Premijerka Ana Brnabić je 2. oktobra izjavila da ne veruje u protivepidemijske mere.

„Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Kriznog i ne slažemo se. Moja je odgovornost. Ja ne verujem u iste mere kao što su bile pre vakcine. Zašto onda imamo vakcine, zašto mi moramo da radimo nešto mimo sveta. Pokazale su nam neke druge države – kad vakcinišu 80 odsto populacije kako izgleda epidemiološka slika i da se vraćaju normalnom životu“, rekla je Brnabić, objašnjavajući zašto država ne uvodi restriktivne mere.

U međuvremenu, prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je svaki dan od posledica koronavirusa umiralo oko 70 ljudi, dok je broj novozaraženih na dnevnom nivou iznosio oko 7.000.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon je 10. oktobra izjavio za TV N1 da je smrtnost od posledica zaraze dva i po puta veća od zvanično objavljenih podataka i da na svakih deset minuta imamo smrtni slučaj povezan s epidemijom.

Epidemiolog Radovanović kaže da su „protiv uvođenja protivepidemijskih mera mogle da budu samo osobe nedovoljnog obrazovanja kao što je to slučaj s premijerkom Brnabić“.

„Vlast mora da brine o zdravlju svih stanovnika, bez obzira na njihova opredeljenja. Ne mogu politički interesi da budu iznad zdravlja ljudi. Kovid propusnice su uvedene u gotovo svim evropskim državama i važe ceo dan, a ne samo dva ili četiri sata kao u Srbiji. Kovid propusnice bi trebalo da važe ceo dan za sva javna mesta“, zaključio je profesor Radovanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare