Radovanović: Velika smrtnost lekara u Srbiji mora da se istraži

Vesti 08. jan 202111:56 > 11:59 122 komentara
Zoran Radovanović
N1

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 lekara od posledica koronavirusa.

Radovanović je agenciji Beta kazao da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti.

„Prema dostupnim podacima u Sloveniji nije preminuo nijedan lekar od koronavirusa, dok je u Hrvatskoj zabeležen samo jedan smrtni slučaj. Ovako velika smrtnost u Srbiji mora da se istraži“, rekao je epidemiolog.

Radovanović je kazao da postoje indicije da lekari nisu dobijali adekvatnu zaštitnu opremu.

„Imamo, doduše još uvek neproverene informacije, da su lekari u pojedinim bolnicama dobijali zaštitna odela koja štite od prašine ili da su odela za jednokratnu upotrebu morali da koriste više puta. Nažalost, još uvek nemamo nikakve dokaze, ali ti navodi bi morali da se provere“, rekao je profesor.

Dodao je da lekari, zbog straha, ne smeju da javno potvrde te sumnje.

On je rekao da je velika smrtnost lekara veoma zabrinjavajuća i tim povodom čudno je ponašanje pojedinih članova Kriznog štaba.

„Kada su jednog od njih proletos pitali kako se zaražavaju lekari u kovid zonama, on je rekao da su oni na kraju radnog vremena umorni, pa nepažljivo skidaju zaštitna odela. To je bila veoma neukusna izjava, posebno zato što mnogi nisu ni imali potrebnu zaštitu“, kazao je Radovanović.

Epidemiolog je naveo da će Ujedinjeni protiv kovida i Sindikat lekara i farmaceuta u narednom periodu sprovesti istragu o razlozima velike smrtnosti među medicinskim osobljem u Srbiji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare