Radovanović: Posle samo dve nedelje promenjene preporuke o trećoj dozi vakcine

Vesti 09. avg 202109:36 160 komentara
N1

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorio je u autorskom tekstu za dnevni list Danas da je Stručni komitet za imunizaciju, posle samo dve nedelje, promenio svoje preporuke kada je reč o trećoj dozi vakcine, i da je sada zauzeo stav da se više ne insistira na informacionoj RNK tehnologiji, već da su sve vakcine ravnopravne za treću dozu.

Radovanović objašnjava i da je promenjen i stav o „mešanju vakcina“, kao i da je izbor proizvođača vakcine sada određen „prethodnim iskustvom, što znači da onaj koji je dobio Sinofarm vakcinu mora da računa samo na nju“.

Povezane vesti

Dodaje i da je prioritetna lista za treću vakcinu sužena, i to „skoro samo na one koji imaju poremećaj imuniteta“.

„To znači da urast preko 70 godina više nije prioritet, dok je sama procedura usložnjena time da nadležni lekar treba da predloži vakcinaciju na osnovu medicinske dokumentacije“, objasnio je Radovanović.

On skreće pažnju i na to da su poznate zalihe vakcina u Srbiji i precizira da se raspolaže sa 1,6 miliona doza kineskog Sinofarma i 600.000 doza Fajzerove vakcine.

„Šta se toliko radikalno izmenilo u nauci za samo 14 dana, pa su stavovi Stručnog komiteta tako radikalno izmenjeni“, upitao je Radovanović i upozorio da zalihe vakcina jesu poznate, ali ne i raspoloženje građana kada je reč o revakcinaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare