Radovanović: Mere se ne poštuju, suština prevencije u blagovremenoj intervenciji

Vesti 10. avg. 202118:07 > 18:0935 komentara
Podeli:

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u Danu uživo da je trebalo ranije reagovati kada je reč o novim merama, kao i da se trenutne ne poštuju. Mišljenja je da je Krizni štab "tromo reagovao". "Stao je na stanovištu 'lako ćemo dok je ispod 500, kad pređe 500 onda ćemo videti šta ćemo'. Međutim, kad pređe 500, za čas skoči na blizu 1.000. Suština prevencije je u blagovremenoj intervenciji, a ne - čekati, pa se hvatati za glavu", kaže on.

Govoreći o najavama pooštravanja mera, Radovanović kaže da je „trebalo još ranije reagovati“.

„Mi se ponašamo, da se našalim, to bi bila tehnika kad vidite medveda, vi se poravite da ste mrtvi, to nije medved, to je virus. Ovo je peti talas epidemije, četvrti u Evropi, a mi smo imali onaj nesrećni talas prošlog leta pre izbora. Sad se sve više ubrzava ta dinamika, to će trajati. Još od početka leta je narod nekako prestao da poštuje mere, a one su ionako bile blage, jedne od najblažih u Evropi“, kaže on.

Dodaje da „mere praktično ne postoje“.

„Ja sam jutros na pijaci video da su mnogi prodavci bez maski, kupci, u autobusu… Mere se ne poštuju“, kaže Radovanović.

Mišljenja je da je Krizni štab „tromo reagovao“.

„Stao je na stanovištu ‘lako ćemo dok je ispod 500, kad pređe 500 onda ćemo videti šta ćemo’. Međutim, kad pređe 500, za čas skoči na blizu 1.000. Suština prevencije je u blagovremenoj intervenciji, a ne – čekati, pa se hvatati za glavu“, kaže on.

Ističe da, ako već postoje mere, onda je „na Kriznom štabu ne samo da ih donese ko zna kad u prošlosti, nego i da insistira na njihovom sprovođenju“.

Dodao je da je važno naglasiti da će oblik krive u velikoj meri zavisiti od mera koje preduzimamo.

„Nismo mi pasivni posmatrači, nego od naših aktivnosti, od energičnosti preduzetih mera zavisiće i tok i visina ovog petog talasa epidemije“, kaže.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar