Radovanović: Još se nisu ispucale varijante omikrona, biti oprezan

Vesti 03. maj 202213:16 > 13:32 5 komentara

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže, povodom odluke Vlade Srbije da prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak u Srbiju zbog kovid-19 i za domaće i za strane državljane, da je to očekivana odluka, ali da moramo da budemo svesni da se kod nas epidemijska situacija znatno razlikuje, naročito u odnosu na Zapadnu Evropu, u čijem većem delu je obuhvat vakcinacijom 80-90 odsto, a kod nas je duplo manji, većina je vakcinisana kineskom vakcinom koja kraće štiti, naročito starije stanovnike.

On u N1 Studio Live navodi da se „još nisu ispucale varijante omikrona“, te da treba biti oprezan. Dodaje da je dobro što je vlada najavila da će dalje odlučivati prema epidemijskoj situaciji.

Povezane vesti

Kada se radi o predstojećem letu i putovanjima, on upozorava da onaj ko hoće da putuje, „a mnogi žele“ – da bude oprezan, kada je kritično da nosi masku, da izbegava zatvorene prostore, da što više boravi na otvorenom, da izbegava barove i gust smeštaj, a ako to ne može da izbegne, onda da nosi masku.

Podseća da je Srbija, posle Bugarske, zemlja sa najvećim brojem umrlih od posledica kovida, i da smo izgubili 60.000 ljudi.

Smatra da je neophodna analiza o konačnom broju obolelih i umrlih i da se preispita da li su svi radili svoj posao kako treba.

„To je neophodno i stručno i društveno-politički, mora se postaviti pitanje odogvornosti, ako imate desetine hiljada umrlih, pa neko je kriv, problem je što neko treba da bude hrabar i postavi to pitanje“, ukazuje Radovanović.

Na pitanje da li je sistem izvukao neke pouke iz cele situacije, on kaže da ne veruje, „jer sistem funkcioniše na sasvim drugi način, za njega je prevashodno šta kažu ankete, šta je dobro za rejting sutra i prekosutra, a na duge staze se ne razmišlja, takav pristup je konstanta“.

„Bojim se da iz ove pandemije nećemo izvući neke pouke“, smatra Radovanović.

A na to kakva će biti situacija na jesen kada se radi o koronavirusu, on kaže da i oni koji su dobili treću vakcinu na jesen neće biti u velikoj meri zaštićeni, „sojevi se menjaju“.

„U oktobru, novembru možemo da očekujemo nove podvarijante, da će se kovid vratiti u većoj ili manjoj meri. Ako na jesen vakcinišemo u velikom broju, pogotovu drugom generacijom vakcina, onda možemo da zaboravimo na prethodnih šest talasa“, kaže Radovanović.

Dodaje da već u neposrednoj budućnosti možemo očekivati drugu generaciju vakcina, koje će biti sveobuhvatnije i štitiće od više sojeva korone, i to od više proizvođača.

Upitan da li se može povećati broj vakcinisanih, on ističe da „može i mora ako smo razumni i odgovorni, jer otpor vakcinaciji u velikoj meri pada na dušu vlasti“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare